Το πολύκροτο «Plan X» Βαρουφάκη, τα capital controls και η «υπόθεση Γκαλμπρέιθ», αλλά και οι… ευσεβείς πόθοι της ΝΔ για εκλογές το φθινόπωρο φτιάχνουν το σκηνικό της τελευταίας – πλην θεαματικού απροόπτου – πολιτικής μάχης του καλοκαιριού σήμερα στη Βουλή.

Ads

Η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls και το τρίτο Μνημόνιο είναι το πεδίο στο οποίο ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συντηρήσει την τακτική της πόλωσης, να ακυρώσει τις θεσμικές πρωτοβουλίες Τσίπρα,  και να κρατήσει ζεστό το γαλάζιο εσωκομματικό ακροατήριο εν όψει των «πολιτικών εξελίξεων» που, άνευ ουδεμίας σοβαρής ένδειξης, εξακολουθεί να προβλέπει και να… υπόσχεται η Συγγρού για το φθινόπωρο.

Η αναβίωση της Βαρουφακειάδας

Στο πλαίσιο αυτό, ο γαλάζιος σχεδιασμός για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή περιλαμβάνει πλήρη αναβίωση της… Βαρουφακειάδας με στοχοποίηση του Μαξίμου: Ητοι, οι βουλευτές της ΝΔ θα ζητήσουν πλήρη διερεύνηση των όσων έχει κατά καιρούς δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάνης Βαρουφάκης και όσα έγραψε στο βιβλίο του ο συνεργάτης του οικονομολόγος Τζέημς Γκαλμπρέιθ για το Plan B ή «Plan X», με το ερώτημα εάν το εν λόγω σχέδιο αποτελούσε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Θα επιδιώξουν, εν ολίγοις, να επαναφέρουν το σενάριο με βάση το οποίο το Μαξίμου επεξεργαζόταν σχέδιο για έξοδο της χώρας από το ευρώ και έκδοση παράλληλου νομίσματος.

Ads

«Είναι σενάριο παλιό και… καμένο», ήταν η απάντηση που έδιναν χθες κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι αναμένουν υψηλούς τόνους σήμερα στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και, σημειώνοντας, ότι η ΝΔ «παίζει παιχνίδια πόλωσης στο όνομα της… συναίνεσης».

Η αναφορά αυτή είναι και η απάντηση στο «προσκλητήριο» Κουμουτσάκου προς την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με την υπενθύμιση μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναίνεσε στη σύσταση της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των media.

Το εσωκομματικό παιχνίδι του Κυριάκου

Ανταπόκριση, ωστόσο, από το Μαξίμου σ’ αυτό το «προσκλητήριο» δεν αναμένεται, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πληροφορίες θα απαντήσει υπενθυμίζοντας και αναδεικνύοντας τις ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «δεν θα παίξουμε το επικοινωνιακό και εσωκομματικό παιχνίδι του Κυριάκου».

Η εκτίμηση, άλλωστε, στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είναι πως ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει ακόμη καταφέρει να παγιώσει ηγετική θέση ανάμεσα στα εσωκομματικά στρατόπεδα των σαμαρικών και των καραμανλικών κι επιχειρεί να συσπειρώσει τη βάση και να ενισχύσει το προφίλ του καλλιεργώντας κλίμα πόλωσης και συνεχούς εκλογολογίας. Εξ ου και οι αλλεπάλληλες γαλάζιες διαρροές περί «ραγδαίων εξελίξεων», διπλών εκλογών και συναφών σεναρίων, παρ’ ότι το χαρτί των πρόωρων εκλογών κάηκε οριστικά μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σ’ αυτή τη γραμμή της πόλωσης, πάντως, η ΝΔ βρίσκει στήριγμα στο Ποτάμι που έχει ήδη ταχθεί υπέρ της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ το ΠΑΣΟΚ μάλλον… στρίβει διπλωματικά καθώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αντιπροτείνει να καλύψει η έρευνα της εξεταστικής τη δεκαπενταετία από το 2001 μέχρι σήμερα προκειμένου να μπουν στο κάδρο των ευθυνών και οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά.