Επεκτείνεται το μέτρο των ανώτατων τιμών για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λπ. στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου, κατά το πρότυπο των ανώτατων τιμών που ισχύουν ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα και άλλα για τους όρθιους πελάτες.
 

Ads

Στο μεταξύ ξεκινάει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου, η πώληση του ψωμιού με το ζύγι και όχι με το τεμάχιο. Ο νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες, προβλέπει ζύγισμα του ψωμιού μπροστά στον πελάτη ώστε το κόστος του να είναι ανάλογο του βάρους του καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα.
 
Τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται είναι 500 ευρώ για ελλιπή στοιχεία σε ταμπέλα, 1.000 ευρώ για απουσία ταμπέλας και σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάνουν κατά περίπτωση μέχρι και τα 5.000 ευρώ. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται ενώ ξεκαθάρισε ότι το ζύγισμα του ψωμιού δεν αφορά μόνο τους φούρνους αλλά όλα τα σημεία πώλησης άρτου.
 
Οι αρτοποιοί πάντως ισχυρίζονται ότι οι καταναλωτές θα βγαίνουν χαμένοι από το ζύγισμα και θα πληρώνουν πιο ακριβά την απλή φραντζόλα ψωμί που χαρακτηρίζεται ως «κράχτης» και η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή.
 
Το συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση για την «Κωδικοποίηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ) που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος.
 
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:
 

  • Επαναλαμβάνεται η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού και δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς) για τα οποία θα αναγράφονται οι τιμές.
  • Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.
  • Προστέθηκαν σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων (πχ σούπερ μάρκετ).
  • Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.
  • Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.
  • Προστίθενται ρυθμίσεις για τη σφράγιση και τον έλεγχο των αντλιών καυσίμων.
  • Αναδιαμορφώνονται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιούνται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.
  • Προστέθηκαν στα όργανα που ρυθμίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις οι αντλίες φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα, ενώ προστέθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη Αθροιστή καταγραφής του συνολικού όγκου καυσίμων (totalizer).