Σε διαρροή φρέον ψυγείου φαίνεται ότι οφείλεται η φονική έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί σε κατάστημα των Everest στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία προκάλεσε το θάνατο μιας υπαλλήλου και των τραυματισμό άλλων πέντε ατόμων. 

Ads

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις πρώτες έρευνες των πραγματογνωμόνων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, έχουν καταλήξει κατ’ αρχήν στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα συνέβη κατά την διάρκεια των εργασιών που εκτελούσε ο ψυκτικός στο υπόγειο του καταστήματος, όπου βρίσκονται τα ψυγεία. 

image

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η φονική έκρηξη προκλήθηκε καθώς το συνεργείο που έκανε εργασίες στο υπόγειο, δεν είχε αδειάσει το κύκλωμα των σωλήνων που οδηγούσε στους ψυκτικούς θαλάμους.

Αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής, ήταν να προκληθεί έκρηξη όταν προσπάθησαν με το φλόγιστρο να κολλήσουν ένα χαλκοσωλήνα. Σημειώνεται επίσης ότι στο κατάστημα δεν είχε ούτε φυσικό αέριο, ούτε προπάνιο. 

Ασφαλή συμπεράσματα για το τι προκάλεσε την έκρηξη, πάντως, θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εμπειρογνωμόνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το χρονικό της φονικής έκρηξης 

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 09.20 το πρωί. Ακολούθησε πανικός έως ότου διερευνηθεί με ασφάλεια πόσα άτομα βρίσκονταν στο υπόγειο.

Λίγο αργότερα ανασύρθηκε νεκρή από το υπόγειο του καταστήματος η 42χρονη γυναίκα, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών. Ήταν η λογίστρια. 

Είχε φθάσει στην εργασία της πέντε λεπτά πριν από την έκρηξη προκειμένου να κλείσει τα βιβλία της εταιρείας στην οποία δούλευε τα τελευταία 15 χρόνια.

Από την έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης πέντε άτομα τα οποία νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στα Νοσοκομεία Γεννηματάς και 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Αντιδράσεις 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών. Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε ότι θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν. 

Τη θλίψη και την αγανάκτησή της για το δυστύχημα εκφράζει η ΓΣΕΕ και ζητά να δοθούν άμεσα απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

image

Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν τα κόμματα ζητώντας παράλληλα τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. 

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τις απαραίτητες έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών, καθώς και για την πρόληψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.