Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αλλάξει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας, ώστε να διευκολυνθεί η νέα κυβέρνηση, έκανε γνωστή σήμερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει τη χώρα. Παράλληλα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω αύξησης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.

Ads

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη προθυμία και καλή πίστη να ενταθούν οι προσπάθειες και να υπάρξει ανταπόκριση εντός αυτού του πλαισίου  που συμφωνήθηκε στο Eurogroup», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ.

«Οι τρεις θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουμε δεσμευτεί να το στηρίξουμε όσο μπορούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι αντιληπτό ότι το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις νέες προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος οδηγεί σε ισοδύναμο αποτέλεσμα από πλευράς… δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό είναι που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες».
Ως την έσχατη επιλογή χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων στη Ελλάδα το μέλος του διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, Κρίστιαν Νόιερ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ads

Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, μιλώντας στο Bloomberg, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, ενώ θεωρεί έσχατη λύση την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Όπως είπε η αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA προϋποθέτει πως αυτή δεν χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, δήλωσε ο κ. Νουαγιέ, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θέλουμε o ELA να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα για να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί να σχεδιασθεί για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, αλλά η υπόλοιπη οικονομία δεν πρέπει να υποφέρει από έλλειψη (ρευστότητας)» ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στην επιβολή περιορισμών για να σταματήσει την εκροή ιδιωτικών κεφαλαίων, μόνο αν δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν «πραγματικά ένα εργαλείο έσχατης ανάγκης», είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει οτιδήποτε για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και να παρουσιάσει μία ξεκάθαρη πορεία αποκατάστασης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας» οπότε οι εκροές «απλά θα εξαφανισθούν», συμπλήρωσε ο Κριστιάν Νουαγιέ.