Η κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Ads

«Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις επόμενες ημέρες με σεβασμό στα ευρωπαϊκά πρότυπα και το κεκτημένο», δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα μετά τη συνάντηση. 

Πρόσθεσε ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να δεχτούν μια συμφωνία που θα βοηθήσει τη χώρα και θα της διασφαλίσει σταθερότητα και προοπτικές».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι αντιπαραγωγικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ σημείωσε πως «τα αιτήματα που προβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για πρόσθετα μέτρα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εκ των προτέρων για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι απαράδεκτα και θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και να καταστρέψουν τις οικονομικές προοπτικές της». 

Ads

Τέλος, ο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε τη σημασία της εφαρμογής ριζικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, ως προϋπόθεση για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης.

Κατρούγκαλος: Νέες συμμαχίες για πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι πάγιος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης  είναι η διαμόρφωση νέων συμμαχιών για την προώθηση μιας νέας πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, με το σύνολο των πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων, κυρίως δε με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε μια τέτοιου είδους συμμαχία διαμορφώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα χρόνια απαιτείται η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στην πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών – μελών, με αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, με ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και στην δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας . Η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε μια νέα Ευρώπη, που θα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Επίσης συμμετείχε ως παρατηρητής σε πρωινό εργασίας της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, εν όψει της 60ης Επετείου από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

image

Οι «Φίλοι του Κράτους Δικαίου»

Χτες το βράδυ ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετείχε σε δείπνο που οργανώθηκε από ομάδα δεκατριών κρατών μελών, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με την ονομασία «Φίλοι του Κράτους Δικαίου» και από ευρωβουλευτές – εισηγητές σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη σύσταση μόνιμου μηχανισμού στην ΕΕ για τον έλεγχο του σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η πρόταση πρέπει να προωθηθεί άμεσα, με την υπογραφή διαθεσμικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής, και να διευρυνθεί με τη λήψη μέτρων εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης. 

Ενδεικτικά στο πλαίσιο αυτό ανέφερε  τον πλήρη εξευρωπαϊσμό του ESM και την προώθηση μηχανισμών λογοδοσίας τόσο αυτού όσο και του Eurogroup.