Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επιστρέφουν οι βουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), Θ. Λεονταρίδης (Σερρών), Αν. Καρυπίδης (Σερρών), Αλ. Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Ζ. Τζηκαλάγιας (Καστοριάς). Οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Τσετίν Μάντατζης και Γιώργος Παπαμανώλης, πάλι, φαίνεται πως βρίσκονται ένα βήμα πριν την προσχώρησή τους στη Δημοκρατική Αριστερά.

Ads

Οι βουλευτές που επιστρέφουν στη ΝΔ είναι μεταξύ των 21 του κόμματος που είχαν ταχθεί κατά του Μνημονίου στην ψηφοφορία που είχε γίνει στην Ολομέλεια στις 12 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο για τις περικοπές σε μισθούς-συντάξεις και τα εργασιακά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της επιστροφής.

Άλλοι έξι βουλευτές της ΝΔ επέμειναν στο αρχικό «όχι», ενώ δέκα ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν οι Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Σταμάτης, Μαργαρίτης Τζίμας, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Παναγιώτης Μελάς και Σπύρος Γαληνός. Απόντες ήταν οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μαρκόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Γιαννάκης, Χρήστος Ζώης, Γιώργος Βαγιωνάς, Τσαμπίκα Ιατρίδου και Γιώργος Καρασμάνης.

Ads

Παράλληλα με την παραπάνω εξέλιξη, πέντε διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, η συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Κίνησης των ανεξάρτητων βουλευτών, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ταυτόσημη άποψη σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Αναζητήθηκαν, όπως σημειώνεται, κοινές προγραμματικές θέσεις στο πλαίσιο της συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε ζητήματα σχετικά με τον χαρακτήρα της συνεργασίας, δηλαδή αν θα είναι μόνο εκλογική ή αν θα διατηρηθεί και με ποιά μορφή, μετά τις εκλογές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εκτός της ομάδας των εξι βουλευτών, ο κ. Παραστρατίδης εξέφρασε την επιθυμία να μην είναι υποψήφιος, ωστόσο θα στηρίξει τη συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ. Κατά τις ίδιες πηγές η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται σε επαφή και με τον βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη, σχετικά με τη συνεργασία τους ενόψει των εκλογών. 
 
Η ΔΗΜΑΡ θα συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.