Ταχύτερη έναρξη των διαδικασιών ρύθμισης των προβληματικών δανείων, προβλέπει ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Ειδικότερα στον αναθεωρημένο Κώδικα, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, προβλέπει πως οι διαδικασίες θα ξεκινούν όταν υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή 30 ημερών αντί 45 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ads

Ο δανειολήπτης στις 30 ημέρες θα καλείται να ακολουθήσει τα βήματα που προβλέπονται για τη ρύθμιση της υπόθεσής του. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να ανταποκρίνεται εντός 15 ημερών από το κάλεσμα ώστε να αναγνωρίζεται ως «συνεργάσιμος». Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη, η τράπεζα εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας θα του στείλει προειδοποιητική αυτή τη φορά επιστολή. Εάν ο οφειλέτης απολέσει τον χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου», τότε θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πλειστηριασμό της περιουσίας του.

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν ειδοποίηση όσων τα δάνεια «κοκκίνισαν» οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Με την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα, προωθούνται οι μαζικές ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες, με την προϋπόθεση πως ο δανειολήπτης θα δείξει πρόθυμος για τη διευθέτηση της οφειλής του.

Τέλος δημοσιεύονται και τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ο δανειολήπτη ώστε να ενταχθεί στο «νόμο Κατσέλη». Αναλυτικά:

Ads

α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας
β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015
δ) εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015
ε) τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)
στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015
ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015
η) υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων
θ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη