Ακόμα πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά τους αποφάσισαν στη δεύτερη συνάντησή τους οι αρχηγοί των αστυνομικών αρχών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) και της Αυστρίας. Στόχος τους να αποτρέψουν τα φαινόμενα της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στις χώρες.

Ads

Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη συνάντηση που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά η σύσκεψη έγινε στο Βελιγράδι, ενώ η πρώτη είχε διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Στη συνάντηση του Βελιγραδίου ήταν καλεσμένοι και η Ελλάδα και η Γερμανία, ωστόσο και οι δύο απέρριψαν την πρόσκληση, με την Ελλάδα να σημειώνει πως πρόκειται για εξωθεσμικές και μονομερείς ενέργειες και πως οι αποφάσεις αυτών των συνεδριάσεων παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το θέμα των συνόρων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πρόκειται να τις νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας», σημείωσε η Αθήνα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σερβίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία. «Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» στα σύνορά της, είπε. Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ δικαιολογεί την πολιτική των κλειστών συνόρων επικαλούμενη τη στάση της Σερβίας που επίσης έχει κλείσει τα σύνορά της. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Σερβία στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί 1000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.

Ads