Εικόνα από την κινητοποίηση των 300 μεταναστών που ζητούσαν νομιμοποίηση τον Ιανουάριο του 2011

Ads

Αποκλιμάκωσε την προεκλογική της στάση αναφορικά με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες η ΝΔ, η οποία ωστόσο ως πρώτο τη τάξει κυβερνών κόμμα προχωρά στην αυστηροποίηση του νόμου Ραγκούση. Ταυτόχρονα, δρομολογεί την έναρξη λειτουργίας 25 κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών μέσα σε ένα χρόνο. Εντείνονται οι πιέσεις από Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή.

Τροποποίηση αντί ακύρωσης
 
Σε πρόσφατη συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου Εσωτερικών, οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου απέδωσαν τη συγκεκριμένη στάση για το θέμα της ιθαγένειας -αντιβαίνει στην προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ περί πλήρους κατάργησης του νόμου Ραγκούση- στο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Υπογραμμίζεται ότι η στοιχειώδης συμφωνία στα μεταναστευτικά θέματα αναδείχθηκε ως προϋπόθεση συμμετοχής στην κυβέρνηση από τη ΔΗΜΑΡ.
 
Με βάση την πρόταση του κυβερνητικού σχήματος, η οποία πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση στη Βουλή, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς του Κώδικα Ιθαγένειας, δηλαδή αυξάνονται από 7 σε 10 τα απαιτούμενα χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα προκειμένου για το δικαίωμα υποβολής αίτησης πολιτογράφησης. Μικρές τροποποιήσεις αναμένονται στους υπόλοιπους όρους και προϋποθέσεις (ιστορικό αδικημάτων κ.ο.κ.) για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.
 
Παράλληλα, αυξάνονται από 5 σε 8 τα απαιτούμενα χρόνια διαμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά τους. Επιπλέον, όταν συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας, το ίδιο το παιδί θα επιλέγει αν επιθυμεί την ελληνική ιθαγένεια. Πάντως, εξετάζεται η προοπτική να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των αλλοδαπών τα οποία εγγράφονται σε ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς σε αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου προανήγγειλε τη μακροπρόθεσμη συνολική επανεξέταση του Κώδικα Ιθαγένειας, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση θα τροποποιηθούν μερικές διατάξεις: «ό,τι σωστό υπάρχει, θα παραμείνει». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ένας αλλοδαπός θα πρέπει πρώτα να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και έπειτα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια: «η τωρινή φιλοσοφία προβλέπει το αντίθετο». Ανάμεσα σε άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνδρομής και από την ΕΕ για την παροχή εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μετανάστες.
 
Επιμένουν στην κατάργηση
 
Τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Χρυσή Αυγή κατέθεσαν πρόταση νόμου για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του νόμου Ραγκούση συντέλεσε στην «ανεξέλεγκτη είσοδο λαθραίων μεταναστών και εν γένει αλλοδαπών, μη εχόντων ουδεμία σχέση με τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τη γλώσσα μας και την εθνική συνείδηση», ζητώντας επίσης να ψηφιστεί «νέος νόμος περί της εισόδου, διαμονής και εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια, με πρόβλεψη ποσόστωσης επί του συνολικού αριθμού της χώρας και εφόσον τούτο θα τυγχάνει οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο».
 
Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, προσθέτοντας ότι «το 90% των λαθρομεταναστών της ΕΕ εισέρχεται δια μέσου των ελληνικών συνόρων ως αποτέλεσμα της πλήρους ανοχής του ελληνικού κράτους στην ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, την οποία επιβραβεύει με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση και την εύκολη απονομή ιθαγένειας».

Σε 12 μήνες 25 κέντρα
 
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας 25 κέντρων πρώτης υποδοχής και βραχυπρόθεσμης κράτησης παράτυπων μεταναστών ανά την επικράτεια μέσα σε ένα χρόνο. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι μετανάστες θα κρατούνται στα συγκεκριμένα κέντρα μέχρι να δρομολογηθούν κάθε φορά οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση καθυστερεί την υλοποίηση του σχεδιασμού. 

Ads