Σε 13 δήμους της χώρας και για έξι μήνες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το οποίο παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Για επικοινωνιακό τέχνασμα κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι εκτός από το γεγονός ότι το πρόγραμμα παρουσιάζεται ως πολιτικό δεν προβλέπεται ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στο ΕΣΠΑ.

Ads

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης, καλύπτοντας περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άτομα.

Σαμαράς: Από τα πλεονάσματα το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο».

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έγινε εφικτό «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα» με τα οποία «μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο», αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, ενώ τόνισε ότι η μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη.

Ads

Βενιζέλος: Οργανώνουμε τη χώρα μετά το Μνημόνιο

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα».

«Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί», συνέχισε, για να προσθέσει: «Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Βρούτσης: Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε με τη σειρά του την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως «τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση». «Η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» κατέληξε.

«Επικοινωνιακό τέχνασμα» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Κόκκινο για το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έκανε λόγο για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. «Αν πραγματικά εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μόνο πιλοτικό, δεν προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, κι ούτε στο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια επιδόματα. Αλλά σου λένε, άστο μέχρι το Μάρτη, και βλέπουμε τι γίνεται» σχολιάζει.

KKE: Μνημείο κοροϊδίας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Μνημείο κοροϊδίας» χαρακτηρίζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το ΚΚΕ καθώς όπως υποστηρίζει ουσιαστικά απαιτεί από χιλιάδες οικογένειες να ζουν με 300 και 400 ευρώ, κάτι το οποίο ξεπερνά κάθε φαντασία.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί ουσιαστικά εργαλείο για τη μονιμοποίηση της απόλυτης φτώχειας για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ενώ συνοδεύεται με περικοπές σε πάσης φύσεως κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ διεκδικεί επείγοντα μέτρα για την προστασία των ανέργων, με επίδομα καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, συνολική επαναφορά των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα και άλλα μέτρα ανακούφισης. 

Το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι

  • Αγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο
  • Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
  • Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο
  • Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο 4.800 ευρώ ετήσιο
  • Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο
  • Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο
  • Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο

Ο κατάλογος με τους 13 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί

  1. Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας
  2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Εδεσσας
  3. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών
  4. Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννίνων
  5. Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας
  6. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας
  7. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
  8. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας
  9. Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας
  10. Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης
  11. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου
  12. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου
  13. Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου