Δύο επιστολές θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του ΔΝΤ ξεκίνησε περίπου στις 23:00 Ελλάδος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ANT1, οι δυο επιστολές εκφράζουν ενστάσεις για τις προβλέψεις τόσο του ταμείου όσο και του επικεφαλής του στην ΕΕ, Πολ Τόμσεν, ενώ επιπλέον ασκούν κριτική ότι «η αποτίμηση του προγράμματος αφήνει στο απυρόβλητο τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του ΔΝΤ». 

Πηγές Βρυξελλών: Λάθος τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά…

Στο μεταξύ την άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία εκφράζουν κύκλοι από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι κύκλοι πάντως υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για πολιτικούς λόγους και μάλιστα αυτό πρέπει να αποφασιστεί πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. 

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. 

Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. 

Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων. 

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή. 

Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.