Από το εσωτερικό αλλά και από εκτός της Αγίου Κωνσταντίνου ο Φώτης Κουβέλης δέχεται πιέσεις ώστε να πάρει θέσηστο ζήτημα της προεδρολογίας. Αιχμές για την στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ την ίδια στιγμή, 17 στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν σαφείς προθέσεις.

Ads

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία. Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης; Σε αυτό δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σ΄ έναν άλλο χρόνο», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Για εμάς το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πραγματική αντιστοίχιση της ελληνικής Βουλής με τους πραγματικούς συσχετισμούς εντός της ελληνικής κοινωνίας, προφανώς μέσα από εκλογές, και αμέσως μετά να δούμε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

«Ο κάθε βουλευτής αξιολογείται από τη στάση του και αναφέρομαι και σε αυτή τη δεξαμενή των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ αλλά και των ανεξάρτητων. Θα είναι, λοιπόν, κάποιοι που θα κλείσουν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή της χώρας και θα δώσουν το “πράσινο φως” στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να εξαπατά και ουσιαστικά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και αυτή η ευθύνη είναι και συλλογική αλλά και ξεχωριστή για το κάθε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου… Αυτή τη στιγμή το βασικό είναι πώς θα δημιουργήσουμε τους όρους μια μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής, που θα οδηγήσει την παρούσα κυβέρνηση για πολλά χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Tvxs Ρεπορτάζ: Πέντε οι βουλευτές που δεν ψηφίζουν Κουβέλη για Πρόεδρο

Ads

Την ίδια στιγμή, 17 στελέχη της ΔΗΜΑΡ προτείνουν πέντε σημεία ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε αυτά είναι η απεμπλοκή από την προεδρολογία. Συγκεκριμένα αναφέρουν: 

Οι συνθήκες διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, μετά την εκλογική συντριβή, καθιστούν αναγκαία την διαμόρφωση σαφούς πολιτικής πρότασης με στόχο την ανάταξη του κόμματος, ώστε να συμβάλει στην αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και στη διασφάλιση της προοδευτικής σταθερότητας.

Η διαμόρφωση θέσεων με βάση την παραδοσιακή λογική των συνεδρίων δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και δεν απαντά με σαφήνεια σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργική ανασυγκρότηση του κόμματος. Το ελάχιστο, στα όρια της ύπαρξης, εκλογικό ποσοστό δεν επιτρέπει γενικότητες.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε πέντε σημεία, τα οποία με σαφήνεια θα καθορίσουν το εκλογικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ:

  1. Διεξαγωγή του συνεδρίου στα απολύτως απαραίτητα χρονικά όρια (2- 5 Οκτωβρίου).
  2. Η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρος της δεν εμπλέκονται στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
  3. Διασφάλιση της οργανωτικής και πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, ως κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Πολιτικής Οικολογίας, με προοπτική της αυτόνομη κάθοδο στις προσεχείς εκλογές.
  4. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να ανατραπούν οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
  5. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι απαραίτητη η συνολική αλλαγή των δομών λειτουργίας του κόμματος και της ηγετικής ομάδας, η οποία θα κληθεί να τις υπηρετήσει.

Το κείμενο υπογράφουν οι Ανδριοπούλου Σοφία, Βουκελάτος Κώστας, Γκαρμπούνης Χρήστος, Γραικούσης Νίκος, Ιωαννίδης Γιώργος, Καρατζόλα Ελένη, Κωλέττη Χριστίνα, Μαλέλης Σταμάτης, Παγκάλου Έφη, Παπαθεοδωρόπουλος Τάκης, Παππάς Γιώργος, Πετράκος Χρήστος, Σταυρόπουλος Χρήστος, Τζιάς Παύλος. Ακόμη το υπογράφουν οι βουλευτές Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Πανούσης Γιάννης.