Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδας βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης και μόνο λίγοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια του, σημειώνει σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ε.Ε. θα μπορούσε να κλείσει ελληνικές τράπεζες», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
 

Ads

Για τον λόγο αυτό η Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες από γνώστες του χρηματοπιστωτικού τομέα, πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει στο κλείσιμο μερικών Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που προέρχονται από κύκλους της Ε.Ε., στις τράπεζες που θα διακόψουν τη λειτουργία τους συγκαταλέγεται και η ΑΤΕbank.
 
«Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η ΑΤΕbank θα πρέπει μακροπρόθεσμα να τακτοποιηθεί οικονομικά ή αλλιώς να κλείσει», δηλώνει γνώστης των εξελίξεων, επισημαίνοντας ότι αυτό θα ισχύσει και για άλλες τράπεζες.
 
To ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις παραπάνω πληροφορίες. Τόσο η ATEbank, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν θέλησαν να πάρουν θέση στις πληροφορίες από τους παραπάνω κύκλους.
 
Βασικά έγκειται στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίζει το δημοσίευμα, να προβαίνει σε κλείσιμο Τραπεζών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και αυτή λόγο, εφόσον συνδράμει την Ελλάδα με ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια.
 
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορρίπτει την έκκληση μιας τράπεζας για παροχή βοήθειας, σε περίπτωση που θεωρεί ότι η διάσωσή της θα κοστίσει υπέρμετρα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάνει μέχρι τώρα χρήση του δικαιώματος αυτού. Εάν το πράξει στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη για μελλοντική πιο επιθετική συμπεριφορά από μέρους της έναντι αδύναμων τραπεζών.

Τα σχετικά δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δια του εκπροσώπου της Αντουάν Κολομπανί εξήγησε ότι η Επιτροπή και η τρόικα βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα του ελληνικού τραπεζικού τομέα και ιδιαίτερα την κατάσταση της Αγροτικής.
«Η ελεγχόμενη διάλυση είναι πάντα ενδεχόμενη για μια τράπεζα που λαμβάνει κρατική ενίσχυση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κολομπανί, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
 
«Δεν υπάρχει καμία πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες για να κλείσουν», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Μελετάμε κάθε κρατική ενίσχυση και τα χαρακτηριστικά της».
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, για την οποία γίνεται λόγος μέσω δημοσιευμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου, αφού υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ενέκρινε πριν από έναν χρόνο το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, είπε πως η Επιτροπή πρέπει να ενημερωθεί για κάθε περαιτέρω μέτρο ενίσχυσης για να αξιολογήσει την κατάσταση της τράπεζας. «Δεν λάβαμε καμία απόφαση για αυτό το ζήτημα», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
 
Συνεχίζοντας, ο Α. Κολομπανί σημείωσε ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, η Επιτροπή και η τρόικα βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα του ελληνικού τραπεζικού τομέα και ιδιαίτερα την κατάσταση της Αγροτικής.