Για τα καλά έχει ανοίξει η συζήτηση για το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά το «σήμα για δίμηνες διαβουλεύσεις» που έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Από πλευράς κυβέρνησης, αναζητείται μια λύση win – win ενώ αντιδράσεις εκφράζουν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης 

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να έχει νικητή και ηττημένο. Θέλουμε λύση που θα είμαστε όλοι νικητές», ανέφερε και σημείωσε ότι το γενικό πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση είναι «να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες 25 χρόνων».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για «διγλωσσία» της κυβέρνησης καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας εθνικής συναίνεσης, με κέντρα αναφοράς την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.

Ads

Παππάς: Στη ΝΔ χαϊδολογούν ακραίες φωνές

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης. ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε, συνέχισε ο Ν. Παππάς, ότι μετά την ενδιάμεση συμφωνία, ο όρος Μακεδονία υπάρχει και το έχουμε δεχθεί».

Διαβάστε επίσης: 

ΝΔ: Είναι αργά για ενημέρωση

«Έχουμε υπόψιν μας πληροφορία ότι ενδέχεται να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όμως τώρα είναι πολύ αργά, καθώς η ενημέρωση των κομμάτων έπρεπε να έχει γίνει στην έναρξη της διαδικασίας», τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

Υπενθυμίζεται, πως η θέση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών εάν προηγουμένως δεν υπάρξει «καθαρή και ενιαία θέση της κυβέρνησης».

Η Μαρία Σπυράκη πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.

Επανέλαβε επίσης ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής: «Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης – έναντι όλων – και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων».

Στο μεταξύ, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ κάλεσε «τα κόμματα να μην εμπλακούν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό», ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για λύση.

Αίτημα Λοβέρδου για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

«Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε ταυτόχρονα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις από την πλευρά Νίμιτς.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι εάν ο Μάθιου Νίμιτς έχει καταθέσει νέες προτάσεις «ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής». Κοντολογίς, κατέληξε ο κ. Λοβέρδος «χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό».

Η θέση του ΚΚΕ 

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι στην περιοχή των Βαλκανίων.

Εξάλλου το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, χθες, τόνιζε ότι «οι παράλληλες συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη Νέα Υόρκη, αναδεικνύουν την πραγματική ουσία των εξελίξεων, που είναι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και που αποτελούν το βασικό παράγοντα κινδύνου για τους λαούς των Βαλκανίων». 

Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων): Η σύνθετη ονομασία θα λύσει πολλά προβλήματα

«Η επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ πιστεύω ότι μια σύνθετη ονομασία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για να αποδεχτεί λύση στο θέμα, ενώ σημείωσε ότι ήδη αποκαλούμε τα Σκόπια Μακεδονία γιατί έχουμε αποδεχτεί το πΓΔΜ.

Ο βουλευτής της ΕΚ τόνισε ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι έμπειρος και γνώστης του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα φέρει στη Βουλή μια λύση που θα καλύπτει όλο το πολιτικό σύστημα.

Πηγή: ΕΡΤ