Τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης κορονοϊού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σε αντίθεση με τους χώρους διασκέδασης όπου συγχρωτίζονται ιδίως νέοι χωρίς τήρηση μέτρων προστασίας. Ουσιαστικά απέδωσε στην πιστή τήρηση της χρήσης μάσκας σε σχολεία και αστικές συγκοινωνίες, το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί σε αυτούς τους δύο χώρους εστίες υπερμετάδοσης.

Ads

Η απενοχοποίηση του συνωστισμού στις συγκοινωνίες που επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπονομεύεται από το αφήγημα του επίσης κυβερνητικού στελέχους, υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος νωρίτερα από το Blue Sky το βράδυ της Τετάρτης αναρωτιόταν: «Τι να τα κάνουμε τα λεωφορεία. Τι να κάνουμε 1.000 λεωφορεία. Να τα κάνουμε βόλτα στο Σύνταγμα;». Συνέχισε μάλιστα, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι για να αγοραστούν λεωφορεία θα πρέπει να κοπούν οι συντάξεις!

Ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι ειδικοί έχουν τέτοια ακρίβεια ώστε η πολιτεία ειναι σε θέση να προβλέπει και την εξάπλωση της πανδημίας. Και ανέφερε πως έχει διαπιστωθεί ότι στα σχολεία δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή, αλλά τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα και συνήθως μαθητής ή εκπαιδευτικός φέρνει τον ιό από έξω μέσα στο σχολείο, αλλά δε γίνεται μεταφορά μεταξύ μαθητών.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών αυξήθηκαν από 34.000 σε 49.200, ώστε να μην υπάρχουν θέματα στελέχωσης. Πρόσθεσε ότι στη συγκριτική ανάλυση με τις χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει τον τέταρτο μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε 33 χώρες και τόνισε ότι μόνο 3% των σχολικών τμημάτων έχουν πάνω από 25 μαθητές, καταλήγοντας πως η εξέλιξη στην παιδεία είναι πολύ ικανοποιητική.

Ads

Όσον αφορά στα ΜΜΜ, καταρχάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε ένα τρίπτυχο αποσυμφόρησης στις ώρες αιχμής με κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση με λεωφορεία, αναφέροντας το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Μεταφορών με 200 οχήματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι κατά τις ώρες αιχμής έγιναν στοχευμένα τεστ σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και το Θησείο και διαπιστώθηκε για παράδειγμα ότι από τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα μόλις 29 βρέθηκαν θετικά. Δηλαδή, εξήγησε, το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία.

«Δεν είναι εκεί η εστία μετάδοσης ή τελοσπάντων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες», πρόσθεσε και σημείωση ότι στο Θησείο βρέθηκαν οκτώ θετικά κρούσματα με ηλικία 21,3 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι στους χώρους διασκέδασης πέφτει μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων γιατί οι νέοι επέστρεψαν απότομα σε μία κατάσταση κανονικότητας.

«Δεν είναι ούτε στα σχολεία ούτε στα ΜΜΜ η ανησυχία. Είναι στην τήρηση μέτρων υγιεινής και προστασίας, να τηρούμε τις αποστάσεις και να μην εφησυχάζουμε» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.