Συνεχίζεται η «ζύμωση», εκ μέρους της κυβέρνησης, για την πιθανή επιβολή ακόμη πιο περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση αμείωτης κλιμάκωσης της πανδημίας, αφήνοντας, ωστόσο, περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντά.

Ads

Έτσι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε, ότι εάν χρειαστεί θα επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία αφορούν σε δύο κατευθύνσεις:

  • Τον περαιτέρω περιορισμό των μετακινήσεων
  • Στο κλείσιμο των σχολείων και την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, για να περιοριστούν επαγγελματικές δραστηριότητες που παραμένουν ελεύθερες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, μόνη ανοιχτή είναι η πρωτοβάθμια και προχολική εκπαίδευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λοιπόν, άφησε αδιευκρίνιστο τι εννοεί με το «κλείσιμο σχολείων», τα οποία συμπεριέλαβε στις «δραστηριότητες» που είναι «ανοιχτές» σήμερα.

Κατά τα άλλα είπε ότι είναι πιθανό τα μέτρα να επεκταθούν και τον Δεκέμβριο, αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να «ανοίξουμε» ξανά τον τελευταίο μήνα του χρόνου και να λειτουργήσει η αγορά για τα Χριστούγεννα.

Ads

Πρόσθεσε, πως παρά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί εδώ και αρκετές μέρες στη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης είπε ότι υπήρχε υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι θα δικαιολογούσε η αυστηρότητα των υπάρχοντων μέτρων, με αυξημένα SMS σε σχέση με το πρώτο lockdown και μια γενικότερη χαλαρή συμπεριφορά.

Όσον αφορά στην κατάσταση του ΕΣΥ, ανέφερε ότι η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγεία θα κορυφώνεται τις επόμενες 7 με 10 μέρες. Αντίθετα, αναμένεται μια επιπέδωση στην καμπύλη των κρουσμάτων.

«Όσο βλέπουμε πίεση, θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ όσο μπορούμε – και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί αντιμετωπίζοντας τη χώρα σαν ενιαία περιφέρεια. Όσες κλινες ΜΕΘ και να έχει ένα σύστημα, δεν θα είναι ποτέ αρκετές αν δεν ελεγχτεί η πανδημία», ανέφερε.