Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, ο Πέτρος Κόκκαλης μιλά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και υπογραμμίζει ότι ο προοδευτικός χώρος είναι ο φυσικός του χώρος.

Ads

Αναφέρεται στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και την Οικολογία, την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ευρύτερου προοδευτικού μετώπου στη μάχη των ευρωεκλογών.

Διαμηνύει, επίσης, «να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι» και προτάσσει τα δικά του «πολλά χρόνια ενεργούς συμμετοχής σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα». Εξάλλου, ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε το χρόνο να αντιπαρατεθεί με fake news και δίκες προθέσεων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει τη δραστηριοποίησή του, παλαιότερα μέσω της οργάνωσης «ΓΗ» και τώρα, μέσω της πολιτικής συλλογικότητας «ΚΟΣΜΟΣ». Στη συζήτηση μάλιστα, που είχαμε μαζί του φαίνεται καθαρά η αγωνία του για την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων -ένα νέο παγκόσμιο, κοινωνικό συμβόλαιο εν τέλει.

Ads

Στη συνέντευξή του ο Πέτρος Κόκκαλης μιλά ακόμη για την αφετηρία της γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό και τις συζητήσεις που κατά καιρούς είχαν, αλλά και για τον παππού του, Πέτρο Κόκκαλη. Μιλά, τέλος, για τον Ολυμπιακό, ενώ ερωτηθείς για τον Πειραιά απαντά: «Οι πόλεις δεν είναι ατομικές ιδιοκτησίες κανενός, ανήκουν στον κόσμο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερ.: Να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάπως… αντίστροφα, κύριε Κόκκαλη; Με τον πρωθυπουργό πότε γνωριστήκατε; Κι αν δεν είμαι αδιάκριτος, πώς προέκυψε η γνωριμία σας;

Απ.: Με τον πρωθυπουργό γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια. Όταν εκείνος ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και εμείς στον Ολυμπιακό θέλαμε να έρθουμε σε επαφή με μεταναστευτικές οργανώσεις για να διοργανώσουμε αγώνες ποδοσφαίρου. Έκτοτε διατηρήσαμε επικοινωνία. Υπήρχαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αφορούσαν κυρίως τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Αλλά τα αστεία μας πάντα αφορούσαν τις αγαπημένες μας ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ερ.: Η πρόταση για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πώς προέκυψε;  Και, με ποιους στόχους και φιλοδοξίες από τη δική σας πλευρά;

Απ.: Η πρόταση προέκυψε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτό σήμανε ένα κάλεσμα προς την Κεντροαριστερά, προς τη Σοσιαλδημοκρατία και προς αυτό που παλιά λέγαμε Οικολογία, αλλά σήμερα ονομάζεται μάχη για την κλιματική αλλαγή. Εγώ είμαι στρατευμένος σε αυτήν τη μάχη πολλά χρόνια, με δράσεις στο κοινωνικό πεδίο αλλά και στη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα με αυτά τα θέματα, και συμμετέχω σε μια πολιτική κίνηση, που ονομάζεται «ΚΟΣΜΟΣ». Φιλοδοξία, λοιπόν, του «ΚΟΣΜΟΥ» είναι να συμβάλει στον πολιτικό διάλογο με προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τη μείωση των ανισοτήτων και κυρίαρχα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με οδηγό τους 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε αυτόν τον τρόπο και πιστεύω πως πρέπει να βρίσκονται στον πολιτικό διάλογο. Για εμάς, αυτές οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται, θα έλεγα, σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: αν θα προχωρήσει μπροστά με αποφασιστικότητα και θα οδηγήσει όλον τον κόσμο στην αντιμετώπιση αυτών των δεδομένων ή αν θα παλινδρομήσει σε μια ομφαλοσκόπηση με καταστροφικές συνέπειες για όλους, και για μας και για τις επόμενες γενιές.

Ερ.: Διάβασα για την κοινωνική σας δράση, η οποία, αν και έντονη, δεν είναι τόσο γνωστή. Από την Οργάνωση «ΓΗ» στην πολιτική συλλογικότητα «ΚΟΣΜΟΣ» λοιπόν. Να μιλήσουμε λίγο και για το νέο εγχείρημα; Ποια πρόσκληση απευθύνετε στους πολίτες;

Απ.: Ο «ΚΟΣΜΟΣ» είναι μία πολιτική κίνηση που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες με κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στο χώρο της νεοφυούς και δυναμικής επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δικός μας στόχος  είναι να εισαχθεί στον πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η μεθοδολογία και η πρακτική των παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, συνολικά 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Μια παγκόσμια συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίον η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2030 με όρους που θα διασφαλίζουν τις μελλοντικές γενιές και την ευημερία των σημερινών γενιών χωρίς να μείνει κανείς πίσω, αποφεύγοντας την καταστροφική  άνοδο της θερμοκρασίας και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Ερ.: Ποια είναι η οργανωτική διάρθρωση του «ΚΟΣΜΟΥ»; Κι αν δεν καταφέρετε να εκλεγείτε στις ευρωεκλογές, θα συνεχίσετε τη λειτουργία αυτής της πολιτικής συλλογικότητας;

Απ.: Καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος σήμερα. Να αναλογιστούμε, καθένας από τον τομέα που δραστηριοποιείται, την ευθύνη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση. Μία πρόκληση τόσο πολύπλευρη και πολύπλοκη καθότι δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα με τη στενή έννοια. Αφορά το μοντέλο οργάνωσης, παραγωγής και κατανάλωσης των κοινωνιών μας. Γι’ αυτό και η προώθηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης εμπλέκεται άρρηκτα με τις πολιτικές αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε το επόμενο διάστημα ως κοινωνίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ποτέ άλλοτε οι ευρωεκλογές δεν ήταν ένας τόσο κρίσιμος αγώνας. Όλοι οι πολίτες καλούμαστε να αναλογιστούμε πού βρισκόμαστε και να ψηφίσουμε εκπροσώπους που θα πετύχουν αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο αντί να μεταθέσουμε τις αποφάσεις, ακόμη μια φορά, στις επόμενες γενιές. Τα παιδιά μας θα ασφυκτιούν σε έναν κόσμο που άλλαξε ερήμην τους. Ήδη ασφυκτιούμε στη δική μας εποχή. Ο «ΚΟΣΜΟΣ» ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να συμβάλλει στον επαναπροσανατολισμό της πολιτικής προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της συλλογικής ευημερίας και της προόδου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Γη. Θα συνεχίσουμε τη δράση μας και μετά τις ευρωεκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα συνεχίσουμε μέχρι να επιτύχουμε τον παγκόσμιο στόχο για μια ευημερούσα ανθρωπότητα και διασφαλισμένο το μέλλον των επόμενων γενιών το 2030. 

Ερ.: Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση από τον υπόλοιπο πλανήτη και βιώνει κι αυτή -κάποιες φορές με τραγικές συνέπειες- την κλιματική αλλαγή. Θέμα πρώτης προτεραιότητας στη δική σας πολιτική ατζέντα. Τι πρέπει να αλλάξει, κύριε Κόκκαλη, στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στις νοοτροπίες; Κι εφόσον εκλεγείτε, ένας ευρωβουλευτής μπορεί να φέρει την… άνοιξη;

Απ.: Πρέπει να υπάρξει η συνείδηση στη χώρα μας ότι δεν είμαστε μια ειδική περίπτωση. Παρ’ όλα τα χαρακτηριστικά της η Ελλάδα είναι μια χώρα όπως όλες οι άλλες. Οφείλουμε  να ακολουθήσουμε συγκεκριμένο δρόμο και να δράσουμε άμεσα από κοινού, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Κι ο χρόνος πλέον δουλεύει αντίστροφα. Η διακυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την τελευταία έκθεσή της, κατέστησε σαφές ότι έχουμε μόλις 11 χρόνια για να μειώσουμε στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο όπου είναι δυνατή η συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Αυτό συνεπάγεται ριζική μεταμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Χρειάζεται λοιπόν όχι μόνο αλλαγή νοοτροπίας αλλά και αλλαγή πρακτικής από όλους μας. Ο χρόνος που μας χωρίζει από το 2030 φαντάζει μακρύς. Κι όμως είναι σύντομος. Απέχουμε σήμερα από το 2030 όσο περίπου απέχουμε σήμερα από την Ελλάδα προ κρίσης.

Εκτιμώ ότι η ευρωβουλή που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές, θα είναι η πιο πολιτική και η πιο σημαντική ευρωβουλή που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Πλέον η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει προχωρήσει αλλά έχουν δυναμώσει και οι φωνές που απειλούν την ίδια της την ύπαρξη. Με αυτή την έννοια κάθε θετική φωνή απέναντι στα προβλήματα της εποχής είναι αναγκαία.

Ερ.: Κάποιοι αναφέρονται στην οικογένειά σας και την χαρακτηρίζουν συνώνυμη της διαπλοκής. Υποθέτω έχετε ακούσετε σχόλια του τύπου, για ελληνική εκδοχή μπερλουσκονισμού; Πώς απαντάτε σε όλα αυτά;

Απ.: Κατ’ αρχάς η ελληνική εκδοχή του μπερλουσκονισμού έχει δύο συστατικά τα οποία δεν συντρέχουν στην περίπτωση της οικογένειάς μου. Πρέπει κανείς να έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα και ΜΜΕ. Αυτά δεν τα έχουμε εμείς, τα έχουν άλλοι. Θα πρότεινα λοιπόν να ψάξουν αλλού για επίδοξους Μπερλουσκόνι.

Ας μιλήσουμε τώρα για τη διαπλοκή. Θεωρώ ότι είναι η κακοδαιμονία της λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τη μεταπολίτευση και μετά. Ένα σύστημα το οποίο ναι μεν έφερε μια μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα, όσον αφορά την υλική κατάσταση, αλλά δεν κατάφερε να εκσυγχρονιστεί στους τομείς της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοκρατίας και στη σαφή οριοθέτηση των εξουσιών.

Από την άλλη, πρόκειται για έναν κακεντρεχή χαρακτηρισμό, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειάς μου είναι στενά συνυφασμένη με τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής τεχνολογικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Μια εταιρεία που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, μια εταιρεία η οποία είναι το απόλυτο ελληνικό τεχνολογικό start up. Μιλάμε δηλαδή για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που αποφέρει έσοδα στο ελληνικό κράτος και διατηρεί την εργασία για χιλιάδες άξιους Έλληνες εργαζόμενους σε έναν κλάδο υψηλής τεχνολογίας που υποφέρει από το brain drain. 

Προσωπικά έχω πολλά χρόνια ενεργούς συμμετοχής σε κοινωνικά και πολιτικά εγχειρήματα όπου έχει καταγραφεί ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που με κινητοποιεί, όπως αποδεικνύει η διαδρομή μου μέχρι τώρα. Κι αυτή είναι η δική μου απάντηση στην καχυποψία των πολιτών.

Ερ.: Ειρήσθω εν παρόδω, η ιδεολογική σας τοποθέτηση έχει αντιστοιχίες με την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειάς σας και του οικονομικού σας στάτους;

Απ.: Ο προοδευτικός χώρος, με την ευρεία έννοια, είναι ο φυσικός μου χώρος. Δραστηριοποιούμαι κοινωνικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την οργάνωση «ΓΗ» και τώρα με την συλλογικότητα «ΚΟΣΜΟΣ» στο πολιτικό πεδίο. Διαρκής στόχος είναι να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση των ανισοτήτων. Συνέβαλα με όλες μου τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μαζί με πολλούς και πολλές στο λιμάνι του Πειραιά για όσο χρειάστηκε, και συνεχίζω μέχρι σήμερα να προσφέρω σε αυτόν τον τομέα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον πλανήτη.

Όλα όσα σας προανέφερα δεν μπορούν να απαντηθούν πλέον με παραδοσιακά μέσα. Χρειάζονται νέα εργαλεία και μεθοδολογίες, απαιτείται υπέρβαση παραδοσιακών ιδεολογικών ταυτοτήτων και ευρύτατες συγκλίσεις ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις.  Η ιδεολογική μου τοποθέτηση στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς ιδεολογική, είναι περισσότερο πραγματολογική, οπότε ναι, με αυτό τον τρόπο μάλλον σχετίζεται με το ότι προέρχομαι από τον επιχειρηματικό χώρο. Η δική μου αντίληψη για την πολιτική είναι απλή και πρακτική: κατανόηση ενός προβλήματος, προσδιορισμός των ενεργειών που απαιτούνται για τη λύση του, μετρήσιμος απολογισμός.

Ερ.: Στις έντονες προσωπικές επιθέσεις που δέχεστε από μέσα ενημέρωσης συμφερόντων Μαρινάκη, τι απαντάτε;

Απ.: Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση, γιατί για να υπάρξει πρέπει και τα δύο μέρη να την επιθυμούν ή να την επιδιώκουν και γενικά να τρέφονται από αυτή. Εγώ δεν έχω ούτε τη διάθεση, ούτε τον χρόνο να αντιπαρατίθεμαι με fake news και δίκες προθέσεων. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι η ακατανόητη επιθετικότητα από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου. Την παρακολουθώ με έκπληξη, αλλά επίσης πρέπει να σας πω ότι δεν με αφορά. 

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά ποια είναι τα ζητήματα που με ενδιαφέρουν και με κινητοποιούν. Μου κάνει εντύπωση λοιπόν που γράφονται και λέγονται διάφορα όταν είναι γνωστή η δράση μου για την προώθηση των 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ ως το 2030. Αν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στο επίπεδο της πολιτικής μας πρότασης ως «ΚΟΣΜΟΣ» με χαρά να ακούσουμε κριτική και -γιατί όχι;- να βελτιωθούμε. Όμως η λάσπη και τα fake news που στοχοποιούν εμένα και την οικογένειά μου το μόνο που κάνουν είναι να δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο την πολιτική και δημόσια ζωή στη χώρα μας.

Ερ.: Θα σας λείψει ο Πειραιάς, κύριε Κόκκαλη;

Απ.: Δε θα μου λείψει καθόλου. Είμαι συνέχεια στον Πειραιά, είμαι δημοτικός σύμβουλος εκεί, και πάντα εκεί βρισκόμουν. Ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επί 5 χρόνια έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για την αναβάθμιση της πόλης του Πειραιά. Με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε συστηματικά για την εύρεση και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τον Πειραιά, προχωρήσαμε σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον τομέα ευθύνης μας και αναπτύξαμε τοπικές και διεθνείς συνέργειες. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι στον προς όφελος του Πειραιά. Το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον. Ο Πειραιάς θα είναι πάντα ο τόπος μου και επίκεντρο της δραστηριότητάς μου. ‘Αλλωστε οι πόλεις δεν είναι ατομικές ιδιοκτησίες κανενός. Ανήκουν στον κόσμο.

Ερ.: Ο Ολυμπιακός όμως έχει ιδιοκτήτες; Εσείς τι νιώθετε για την ομάδα σας;

Απ.: Η ομάδα μας, είναι η ομάδα μας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα του νεότερου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και να ακούγεται παράξενο. Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε ως ένας φορέας παραγωγής πολιτισμού και νοήματος, με μεγάλη συμβολή και ιστορία έκτοτε σε όλες τις φάσεις της ελληνικής και πειραιώτικης κοινωνίας. Εγώ πάντοτε τον αντιλαμβανόμουν ως ένα σωματείο που είναι και η μήτρα της ομάδας. Γι’ αυτό σήμερα δυσκολεύομαι, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να δεχτούμε τη μεταστροφή της σε μια ανώνυμη εταιρεία.

Η ενασχόληση με τον Ολυμπιακό αποτελεί τιμή και πηγή έμπνευσης για κάθε οπαδό αυτού του συλλόγου. Θεωρώ λοιπόν τυχερό τον εαυτό μου που είχα την ευκαιρία να δουλέψω συστηματικά, για χρόνια, για την υλοποίηση του οράματός μου να δω να τον καμαρώσω ως ένα σύγχρονο σύλλογο διεθνών προδιαγραφών. Με πολλή συλλογική δουλειά, μια χούφτα ανθρώπων, με σύμμαχο και συμπαραστάτη τον υγιή κόσμο του Ολυμπιακού καταφέραμε να εκσυγχρονίσουμε την ομάδα μας και να αναβαθμίσουμε το αθλητικό προϊόν τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και αγωνιστικά.

Ερ.: Και μια πιο προσωπική ερώτηση για το τέλος. Τον παππού σας, Πέτρο Κόκκαλη, δεν τον γνωρίσατε. Γενιές αριστερών όμως μεγάλωσαν με το παράδειγμα του ανθρώπου, του επιστήμονα, του ιδεολόγου αριστερού. Σε σας τι παρακαταθήκες άφησε;

Απ.: Έχω κρατήσει την αγάπη για τη γνώση και την αλήθεια, αλλά και τον αγώνα για τον άνθρωπο. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον δημοκρατικό, με ισχυρές αναφορές στους αγώνες της Αριστεράς, με προσωπικά βιώματα και διηγήσεις για την ιστορία του παππού μου. Είναι φυσικό λοιπόν να εμπνέομαι από την αλληλεγγύη και το συλλογικό αγώνα για ένα καλύτερο κοινό μέλλον, που αποτέλεσαν βασικές αξίες του αριστερού κινήματος και του παππού μου.