Μείωση εισφορών για τους επαγγελματίες που δηλώνουν καθαρό εισόδημα από 50.000-70.000 ευρώ ετησίως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Ads

Ακόμη, όπως δήλωσε ο υπουργός, περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ από την υποδόση που θα λάβει η χώρα, θα δοθούν για την χορήγηση των συντάξεων.

Οι συντάξεις των μισθωτών που βρίσκονται σήμερα σε αναμονή απόδοσης άνω των 90 ημερών, είναι λιγότερες από 50.000 (σε 25.000 απ’ αυτές έχουν δοθεί προσωρινές), ενώ στις αρχές του 2015 ο αριθμός αυτός έφτανε τις 165.000. Στόχος είναι, μετά τον Ιούνιο του 2018 να αποδίδονται όλες οι πλήρεις συντάξεις στο τρίμηνο. Η καθυστέρηση οφείλεται, στην ύπαρξη τεράστιου συσσωρευμένου όγκου αιτήσεων από παλιά έτη, στην ύπαρξη μη εκκαθαρισμένων μητρώων, στην μη ψηφιοποίηση των αιτήσεων, σε πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν και όχι σε οικονομικό πρόβλημα του φορέα.

Αναμένεται απόφαση (έχει ήδη υπογράψει στις 9.10.2017 έγγραφο για τη σύνταξή της) με την οποία, θα δίνεται η δυνατότητα, σε όσους τους υπολείπεται ασφαλιστικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, κατόπιν αίτησής τους στον ΕΦΚΑ, να αναγνωρίζουν περίοδο (χρόνο) ασφάλισης για έως και 5 μήνες (από έναν μήνα που ισχύει έως σήμερα).

Ads

Αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση των χαμένων το 2013 ηλεκτρονικών αρχείων (και των backup τους) εκκρεμών μέχρι τη χρονιά του 2013, οφειλών και καταλογισμών εισφορών από οφειλέτες του ΤΣΑΥ, όπως έχει ήδη καταγγείλει στη Βουλή τον Ιούνιο, υπόθεση που όπως χαρακτηριστικά είπε, τον κάνει να παραξενεύεται «με κατεύθυνση σκέψεων προς τη δόλια συμπεριφορά κάποιων».