Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Την είδηση επιβεβαίωσε η οικογένεια Μητσοτάκη μέσω ανακοίνωσης: «Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν».

Η εξόδιος ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα ψαλεί την Τετάρτη στις 15:00 στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή του θα γίνει την Πέμπτη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Χανιά.

Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

Ads

Μηνύματα πολιτικών για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Με μια φωτογραφία και ένα λακωνικό μήνυμα στο facebook αποχαιρετά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή. 

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη» που «άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα εξέφρασε ο πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας».

«Κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους  πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη Μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας», συμπλήρωσε. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους και στο κόμμα του. Επιπλέον, τηλεφώνησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για να του μεταφέρει προσωπικά τα συλλυπητήριά του. 

«Ο θάνατος του κ. Μητσοτάκη είναι ένα λυπηρό γεγονός. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ανάρτησή του στο twitter.

Τα συλλυπητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον θάνατο του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά» έγραψε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στο twitter.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «παλαίμαχο της πολιτικής», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Μια πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη, ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια», πρόσθεσε. 

Στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς εκφράζεται «θλίψη για το θάνατο ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο στο δημόσιο βίο της χώρας και συμβολή στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος του εμφυλίου στην Ελλάδα».

«Πάντα φιλελεύθερος. Πάντα ψύχραιμος. Πάντα απέναντι στη δημαγωγία. Μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Καλό ταξίδι Κωνσταντίνε Μητσοτάκη!», έγραψε στο twitter o αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε: «Ένας σπουδαίος έφυγε. Η Ελλάς θα ήταν καλύτερη χώρα εάν τον είχε ακούσει περισσότερο». «Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε…» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, αναρτωντας μια φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».