Πέθανε στα 75 του χρόνια από καρκίνο ο Γιάννης Κλωνιζάκης, μηχανικός με αντιδικτατορική δράση, πρώην δήμαρχος και αντινομάρχης Χανίων. 

Ads

Ο Γιάννης Κλωνιζάκης συμμετείχε στην οργάνωση «Ελληνική Αντίσταση» και είχε σχεδιάσει με τον Αλέκο Παναγούλη την απόπειρα κατά του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου.

image

Είχε γεννηθεί στα Χανιά το 1940 και σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Ads

Εργάστηκε ως μηχανικός στην Αττική και συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση. Καταδικάστηκε σε 24ετή κάθειρξη και φυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, Αίγινας και Κέρκυρας. 

Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Χανίων και την τετραετία 1995 – 1998 διετέλεσε αντινομάρχης Χανίων. Αναδείχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, και ήταν για δυο χρόνια αντιπρόεδρος.

Η κηδεία του Γιάννη Κλωνιζάκη θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 15.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μεϊντάνι, Χανίων και η ταφή του στο κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής.

Ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Ανακοίνωση για το θάνατο του Γιάννη Κλωνιζάκη εξέδωσε το γραφείο τύπου της Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Γιάννης Κλωνιζάκης που έφυγε σήμερα από τη ζωή ανήκει στη γενιά εκείνη των Ελλήνων που όρθωσαν το ανάστημά τους στην πιο σκληρή και βάρβαρη μεταπολεμική περίοδο της χώρας μας, στην φασιστική χούντα που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1967. Το παράδειγμά του αποτελεί διαχρονικά ορόσημο προσωπικής ανδρείας και υψηλού δημοκρατικού ήθους.

Ο Γιάννης Κλωνιζάκης θα μείνει στη μνήμη μας σαν ο ηρωικός συνεργάτης του επίσης αείμνηστου Αλέκου Παναγούλη, για τις διώξεις και τους βασανισμούς που υπέστη εξ’ αιτίας της συμμετοχής του στην απόπειρα κατά του δικτάτορα, αλλά και σαν εκλεγμένος μεταπολιτευτικά Δήμαρχος Χανίων, δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος με αξιόλογη συνεισφορά στα κοινά της πόλης και του Νομού μας.

Εκφράζομε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στα μέλη της οικογένειας του και τους οικείους του. Αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Χανίων θα παρακολουθήσει την κηδεία του που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στο Μεϊντάνι Χαλέπας Χανίων».