Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, σε ηλικία 66 ετών, ο Βασίλης Μαγγίνας. Ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ κατέληξε στο νοσοκομείο Αρεταίειο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Είχε εισαχθεί για εγχείρηση χολής και έπαθε σηψαιμία.

Ads

Ο Βασίλης Μαγγίνας καταγόταν από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με την πολιτική από τον Αύγουστο του 1974 όταν και υπήρξε ειδικός συνεργάτης στο υπ. Προεδρίας.

Τον Φεβρουάριο του 1982, εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ. Τον Σεπτέμβριο του 1985, μαζί με 11 βουλευτές της ΝΔ ακολούθησε τον Κωστή Στεφανόπουλο στην ίδρυση της Δημοκρατικής Ανανέωσης (ΔΗΑΝΑ) και διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Στις 10 Οκτωβρίου 1989 επανεντάχθηκε στη ΝΔ. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α’ Αθήνας και στις εκλογές του Απριλίου του 1990 ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας. Τον Δεκέμβριο του 1991 διορίστηκε γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών και τον Αύγουστο του 1992 κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 1993.

Ads

Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Από τις αρχές του Ιανουαρίου του 1995 έως τον Απρίλιο του 1996, οπότε με απόφαση του αρχηγού της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ αντικαταστάθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το τέλος Απριλίου του 2007, οπότε ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως υπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Σάββα Τσιτουρίδη.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2007 μετά από συνεχόμενα δημοσιεύματα εφημερίδων εις βάρος του για εργασιακές και πολεοδομικές παρατυπίες, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος την έκανε αποδεκτή. Συγκεκριμένα ο τότε υπ. Απασχόλησης είχε κατηγορηθεί ότι απασχολούσε μετανάστες χωρίς ασφάλεια ενώ πολυτελής εξοχική κατοικία που του άνηκε είχε άδεια αναψυκτηρίου.

Παντρεύτηκε την Κατερίνη Παπαδάκη και απέκτησαν μία κόρη.