Τρίτος νεκρός στον προσφυγικό καταυλισμό μέσα σε λίγες μέρες. Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, χωρίς σαφή εικόνα για τα αίτια, μέσα σε φήμες για φονικές αναθυμιάσεις από μαγκάλια και στην αγωνία ότι θα υπάρξει συνέχεια. 

Ads

Η κατάσταση αυτή δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση, ειδικά από εκείνους που στα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης δεν έδειξαν ευαισθησία για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών. 

Γίνεται ακόμη πιο τοξική η ατμόσφαιρα με τα κροκοδείλια δάκρυα όσων στην αντιπολίτευση ανακαλύπτουν, όψιμα, το ενδιαφέρον τους για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη. 

Όσα συμβαίνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αναγκαίο να οδηγήσουν σε ουσιαστικό προβληματισμό και αναστοχασμό σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού. 

Ads

Οι ευθύνες της ΕΕ είναι τεράστιες και καθοριστικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν θανάτους και συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Επείγει να κάνει το κράτος το καθήκον του. Πρέπει να μιλήσουν με τους πρόσφυγες εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας (μέσω διερμηνείας) πρόσωπα που μπορούν να τους εξηγήσουν την κατάσταση και τις προοπτικές και ειδικοί ψυχικής υγείας που μπορούν να τους ανακουφίσουν και να τους στηρίξουν. 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν ή θα φύγουν. Γιατί αν μείνουν, επείγουν οι πολιτικές ενσωμάτωσης που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν με επιτυχία στη χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Αν φύγουν, επείγει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, γιατί αν μιλάμε για πολύ καιρό, τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κοινωνική συνοχή στις νησιωτικές περιοχές αντέχει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επομένως πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. 

Οι ηγεσίες της ΕΕ υπεκφεύγουν και πρέπει να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει χάσει την ψυχή του και σ αυτόν τον κόσμο πρέπει να απευθυνθούμε με έξυπνες καμπάνιες και κινητοποιώντας προσωπικότητες της διεθνούς τέχνης και διανόησης που μπορούν να πείσουν και να συγκινήσουν. 

Η ανάληψη της ευθύνης της μεταναστευτικής πολιτικής από τον Γ. Μουζάλα ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη λόγω του παρελθόντος του στους «Γιατρούς του Κόσμου» και της μετριοπάθειας με την οποία αντιμετωπίζει ένα ζήτημα που πυροδοτεί εύκολα εντάσεις. 

Ο ήπιος λόγος του λειτούργησε αρκετές φορές παρηγορητικά και καταπραϋντικά φέρνοντας την αναγκαία καταλαγή και εμποδίζοντας ακραίες φωνές να σκεπάσουν τα πάντα. 

Όμως, το γεγονός ότι ο Γ. Μουζάλας έρχεται από τη σωστή μεριά δεν αρκεί, έχει μερίδιο ευθύνης για όσα γίνονται και δεν γίνονται… 

Χρειάζεται σχέδιο και δράση. Όχι αύριο, τώρα.