Την Τρίτη το βράδυ, στην Μυτιλήνη, μετανάστες από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία, που βρίσκονταν στο λιμάνι του νησιού, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από ομάδα ατόμων, που τους προσέγγισε με αυτοκίνητο. Από την επίθεση τραυματίστηκε στο κεφάλι μια έγκυος γυναίκα. Μιλώντας στο tvxs.gr, η Ιωάννα Κοτσιώνη, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση πριν ο καιρός γίνει χειρότερος». Την ίδια στιγμή, στην Λέσβο, οι κρατούμενοι μετανάστες προέβησαν σε απεργία πείνας, ενώ οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την αδυναμία που αντιμετωπίζουν στην κράτηση των μεταναστών. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Η επίθεση
 
Η ομάδα των Αφγανών μεταναστών αποτελούνταν από 26 άτομα, ανάμεσά στους οποίους συγκαταλέγονταν και τρεις οικογένειες με μικρά παιδιά και δυο έγκυες γυναίκες. Φτάνοντας στη Μυτιλήνη, προσήλθαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν και συνεπώς να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την παραμονή τους στην χώρα.
 
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, όμως, η Αστυνομία δεν τους κατέγραψε αλλά τους μετέφερε στο λιμάνι του νησιού. Ύστερα από παρεμβάσεις των τοπικών οργανώσεων και την συνδρομή μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η μια από τις δυο έγκυες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της.
 
«Πρόκειται για μια γυναίκα από την Ερυθραία, 8 μηνών έγκυο, με πολύ χαμηλό αιματοκρίτη, όπου υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος και νοσηλεύεται ακόμη», δηλώνει στο tvxs.gr, η Ιωάννα Κοτσιώνη, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
 
Αργά το βράδυ της Τρίτης, οι μετανάστες που παρέμειναν στο λιμάνι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από ομάδα αγνώστων που προσέγγισε την περιοχή με αυτοκίνητο.
Από τις πέτρες τραυματίστηκε στο μέτωπο και η δεύτερη έγκυος γυναίκα, η οποία δέχτηκε βοήθεια από τους γύρω της, και το πρωί της Τετάρτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
 
«Ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Δεν ήθελε να παραμείνει στο νοσοκομείο, όσο και αν την πίεσαν οι γιατροί για την ασφάλεια της υγείας της, καθώς ήθελε να επιστρέψει στους δικούς της», δηλώνει η κα Κοτσιώνη.
 
«Ο δήμος ανακοίνωσε ότι για σήμερα τουλάχιστον θα μείνουν οι άνθρωποι αυτοί στο κολυμβητήριο. Αλλά πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση γιατί και ο καιρός πια γίνεται όλο και χειρότερος. Έρχονται διαρκώς οικογένειες με παιδιά από την Συρία και το Αφγανιστάν που είτε καταλήγουν στα κρατητήρια της Αστυνομίας είτε στον δρόμο. Δεν υπάρχει μια στοιχειώδης οργάνωση για την υποδοχή τους. Γίνονται προσπάθειες από την τοπική κοινωνία και εμείς συμβάλουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Αν μη τι άλλο πρέπει να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα των κέντρων υποδοχής που προβλέπεται από τον νόμο 3907», συμπληρώνει η ίδια δίνοντας μια ευρύτερη εικόνα της κατάστασης.
 
Όπως γράφει το aplotaria.gr, «στην Μυτιλήνη δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιο ΚΕΠΥ ή άλλος οργανωμένος χώρος κράτησης και οι συλληφθέντες κατά τους τελευταίους μήνες κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στα  κατά τόπο κρατητήρια του νησιού και σε container του Λιμεναρχείου . Είναι επίσης δεδομένο ότι οι Αρχές δεν επιθυμούν να επιληφθούν του ζητήματος, ως οφείλουν, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται καθώς, ως φαίνεται, εφαρμόζεται η πρακτική της μακρόχρονης κράτησης σε ακατάλληλους χώρους και σε απάνθρωπες συνθήκες.
 
Οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι σε  θαλάμους κρατητηρίων, δεν προαυλίζονται ποτέ και δεν υπάρχει επαρκής πρόνοια για καθαριότητα. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής (σαπούνι, σαμπουάν, χαρτί τουαλέτας, καθαριστικά) ενώ έχουν γίνει αναφορές ακόμη και για ανήλικα που κρατούνται σε container στο χώρο του λιμεναρχείου Μυτιλήνης εδώ και τρεις εβδομάδες , η σίτιση των οποίων γίνεται από την Εκκλησία».
 
«Οι υποδομές έχουν γεμίσει, ενώ η εισροή μεταναστών αυξάνεται διαρκώς. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να επιβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες και να κοιμούνται σε λιμάνια, παγκάκια, πάρκα και λοιπά», δηλώνουν στο tvxs.gr εργαζόμενοι στον τοπικό Τύπο.
 
Απεργία πείνας στην Λέσβο
 
Οι κρατούμενοι πρόσφυγες στην Λέσβο, επίσης την Τρίτη, πραγματοποίησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
 
«Δεν μπορούμε να τους κρατούμε»
 
Οι αστυνομικοί της Λέσβου διαψεύδουν την απεργία πείνας των κρατουμένων, διαμαρτύρονται, όμως, καθώς, όπως επισημαίνουν υπάρχει μεγάλη αδυναμία κράτησης των μεταναστών στα κρατητήρια. «Το προσωπικό είναι λίγο και οι κρατούμενοι πολλοί. Επίσης, και η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι περιορισμένη. Το πρόβλημα είναι τεράστιο», δηλώνουν στο tvxs.gr από το Α.Τ. Λέσβου.