Ομάδα αντιεξουσιαστών «από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές για το ζήτημα των αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους» πήγε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το σπίτι της Ντόρας Μπακογιάννη, στη Γλυφάδα και φώναξε συνθήματα υπέρ κρατουμένων.

Ads

Τα μέλη της ομάδας ανάρτησαν πανό που έγραφε «Άδειες τώρα σε Κουφοντίνα και Γουρνά» και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ των αδειών σε κρατούμενους.

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές.

«Οι άδειες είναι μια κατάκτηση των κρατουμένων, ως αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε κάποια ανθρωπιστική παραχώρηση από την πλευρά του κράτους. Για κάθε κρατούμενο η άδεια αντιπροσωπεύει ανάσες “ελευθερίας”», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενό τους και προσθέτουν μεταξύ άλλων: «Το κράτος όμως αποβλέπει στο να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνθήκη. Αφενός, χρησιμοποιώντας την σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης της οργής που συσσωρεύεται στις φυλακές και αφετέρου μετατρέποντας αυτήν την κατάκτηση σε εκβιασμό για πειθαρχημένες συμπεριφορές, κρατώντας συγχρόνως σε μια διαρκή ομηρία το σύνολο των κρατουμένων.

Ads

image

Σε ότι αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους και το ζήτημα των αδειών, σαφέστατα είναι συνέχεια του ειδικού καθεστώτος εξαίρεσης, το οποίο τίθεται σε ισχύ γι’ αυτούς από την πρώτη μέρα της σύλληψής τους. Τρομονόμοι,ειδικές συνθήκες διεξαγωγής των δικών, ειδικές συνθήκες κράτησης κ.λ.π. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί ο επαναστάτης Δημήτρης Κουφοντίνας που βρίσκεται στη φυλακή πάνω από 15 χρόνια, ο οποίος εδώ και χρόνια πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

image

Η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη

«Ο Κουφοντίνας είναι δολοφόνος, καταδικάστηκε ισόβια διότι αφαίρεσε ζωές αθώων ανθρώπων, τις περισσότερες δε από αυτές πισώπλατα. Είναι λοιπόν τουλάχιστον πρόκληση να στέλνεις ανθρώπους οι οποίοι να ρίχνουν τέτοιου είδους χαρτιά στο σπίτι μου. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι αυτοί πρέπει να τηρούνται. Κανένας νόμος Παρασκευόπουλου δεν μπορεί να βγάλει τον κ. Κουφοντίνα από την φυλακή» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την κίνηση ομάδας αντιεξουσιαστών.