Από την θέση του συγκυβερνήτη ενός F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα.

Αφού συνομίλησε με τους πιλότους, ο πρωθυπουργός, φορώντας και εκείνος την στολή του πιλότου, ξεναγήθηκε στην βάση και στην συνέχεια οδηγήθηκε στο αεροπλάνο που έφερε και το όνομά του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πέταξε πάνω από τη Σύρο, τη Λήμνο, τον Αη Στράτη και το ‘Αγιο ‘Ορος, με κυβερνήτη έναν από τους εμπειρότερους αξιωματικούς της μονάδας.

Μάλιστα, σε δύο άλλα F-16 πέταξαν σε σχηματισμό με το «πρωθυπουργικό» μαχητικό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ.

Τσίπρας: Το υπερόπλο μας είναι η ψυχή των πιλότων

«Το μεγάλο υπερόπλο που έχουμε είναι η ψυχή των πιλότων, αυτό είναι το μυστικό της Πολεμικής Αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την πτήση με το μαχητικό αεροσκάφος F-16 C/D Block 52+ πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.

«Υπερασπιζόσαστε την εθνική μας κυριαρχία με την ετοιμότητά σας και την ικανότητά σας, όμως, ταυτόχρονα και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, διότι εμείς είμαστε δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας και η ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κίνδυνο και οποιαδήποτε απειλή είναι μία ετοιμότητα που ενισχύει τη δυναμική τής ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη αυτήν την περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πιλότους.

Όπως πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας, πέρα από την πατρίδα, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας υπερασπίζονται και σημαντικές αξίες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, τις αξίες της ελευθερίας, του δικαίου και της δημοκρατίας.

Για την πτήση με το μαχητικό αεροσκάφος, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Είναι μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που έχω ζήσει ποτέ».

Το tweet του Μαξίμου

Αίσθηση προκάλεσε και ο τρόπος που επέλεξε το Μαξίμου να ενημερώσει για την πρωθυπουργική πτήση: «Πετάει, πετάει, ο Τσίπρας; Αυτή είναι η απάντηση στους συναδέλφους που αναρωτιούνται για το σημερινό πρωινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού» ανάρτησε στο Twitter.

Με την πτήση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας έγινες ο τρίτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που πέταξε με αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο τρίτος ιπτάμενος πρωθυπουργός

Πρώτος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 8 Φεβρουαρίου του 1912 που πέταξε με ένα Nieuport των 50 ίππων. Είχε απογειωθεί από το Ρουφ. Πιλότος ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος που μόλις είχε εκπαιδευθεί στην Γαλλία.

Δεύτερος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στις 22 Μαρτίου του 1992, οπότε, παρά τα 75 χρόνια του τότε, πέταξε με ένα διθέσιο μαχητικό F-16D Block.30 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της 346 Μοίρας.