Θωρακισμένο εμφανίζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα Stress Tests, που πήραν στα χέρα τους οι ελληνικές τράπεζες αργά την Πέμπτη. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη διεθνή μέσα και πρακτορεία δημοσίευσαν πληροφορίες που ήθελαν τις ελληνικές τράπεζες να αποτυγχάνουν μαζί με ακόμη οκτώ τράπεζες από Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο. Οι πληροφορίες διαψεύστηκαν άμεσα από εγχώριους τραπεζικούς κύκλους, αλλά και από την ΕΚΤ, η οποία έκανε λόγο για «διαρροές με κερδοσκοπικά κίνητρα».

Ads

Όπως φαίνεται να προκύπτει από τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συστημικές ελληνικές τράπεζες είτε περνούν απευθείας είτε απαιτούνται μικρές και διαχειρίσιμες «κεφαλαιακές ενέσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την οικονομική ιστοσελίδα Euro2Day, καλύτερη σε αξιολόγηση κρίνεται η Alpha Bank, η οποία ενδέχεται να μην υποβάλει καν σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Δεύτερη στη δυναμική αξιολόγηση η Πειραιώς, ενώ για τις Εθνική και Eurobank, αν υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες αυτές εκτιμάται πως θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, συνολικά για τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών (σ.σ. που δεν συνδέονται άμεσα με ισόποσες αυξήσεις κεφαλαίου) αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει στο χειρότερο σενάριο τα 1,2 δισ. ευρώ ενώ στο καλύτερο ενδέχεται να διαμορφωθεί και κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

Ads

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής, όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αξιολόγηση για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στα Stress Tests. Θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τον σχεδιασμό τους για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.