Οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν σε πάνω από 1.000 πρόσφυγες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην  ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, να περάσουν τα σύνορα της χώρας, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πρόσφυγες περνούν σταδιακά τα σύνορα. Η είσοδος επετράπη κυρίως σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κ.ά.

Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν ακόμη περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα. Ορισμένοι μόνο από τους πρόσφυγες -κυρίως οι νεότεροι- προσπαθούν να περάσουν την ουδέτερη ζώνη από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

Όσοι μένουν πίσω περιμένουν καρτερικά μπροστά από το συρματόπλεγμα και τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ  και κάτω από αντίξοες συνθήκες, υπό καταρρακτώδη βροχή και με τη λάσπη και τα σκουπίδια να τους «πνίγουν». Κρατώντας απλωμένα πανιά πάνω από τα κεφάλια τους και αυτοσχέδιες ομπρέλες προκειμένου να προστατευτούν από τη βροχή, γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά και άνδρες κάθε ηλικίας εκλιπαρούν τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ads

Το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκαν νέα επεισόδια. Η ένταση ξεκίνησε όταν μια μεγάλη ομάδα προσφύγων κινήθηκε παράπλευρα και κατόρθωσε να περάσει τη συνοριακή γραμμή από μέρος που δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και στο οποίο δεν είχαν τοποθητηθεί συρματοπλέγματα από την μεριά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, μόλις αντιλήφθηκαν την μαζική διέλευση προσφύγων χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψη και τους χτύπησαν με γκλομπς προκειμένου να επιστρέψουν στο φυλαγμένο σημείο της ουδέτερης ζώνης με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα γκισέ προκειμένου να εξασφαλίσουν, αντί του ποσού των δέκα ευρώ, το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό: το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Κι από εκεί, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή βόρειας Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό πότε οι αστυνομικοί θα επιτρέψουν εκ νέου τη διέλευση στους πρόσφυγες, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ,από από τις 8:00 χθες το βράδυ μέχρι τις 8:00 σήμερα το πρωί, εκδόθηκαν 826 άδειες τριήμερης παραμονής στη χώρα. Απ’ αυτές, οι 163 αφορούν παιδιά και οι 25 ασυνόδευτους ανήλικους.

Από ώρα σε ώρα, ο αριθμός των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη και από εκεί στην ουδέτερη ζώνη εκτιμάται πως θα αυξηθεί καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να καταφτάνουν λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη. Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας βρίσκονται πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλη διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.