Περίπου 85.000 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού περιλαμβάνονται στη «λίστα Νικολούδη», όπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε πως πλέον δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της συγκεκριμένης λίστας, που βρίσκεται στην αρμόδια Αρχή.

Ads

Η λίστα περιλαμβάνει καταθέτες που είχαν στείλει στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ, κατά περίπτωση, από το 2010 και εντεύθεν. Ο σχετικός κατάλογος είχε καταρτιστεί από την Αρχή του άρθρου 7 του Ν. 3691/2008, της οποίας ο νυν υπουργός Επικρατείας ήταν πρόεδρος μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2015. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα, ούτε έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι σχετικό από την ως άνω Αρχή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολούδης η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι εξ ορισμού παράνομη και τονίζει ότι η γνωστοποίηση του ως άνω καταλόγου (ακριβέστερα ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν) δεν είναι κατά νόμο δυνατή δεδομένου ότι αποτελούν απόρρητες πληροφορίες της ως άνω Ανεξάρτητης Αρχής.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικράτειας Παναγιώτης Νικολούδης θα έχουν συνάντηση την Τρίτη με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υφυπουργό της χώρας για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ελβετικής αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου, κατά την οποία προέκυψε η ανάγκη επανεκκίνησης και εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

Ads

Η ελβετική πλευρά έχει εκφράσει επανειλημμένα την απορία για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία, σημειώνοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποστείλει μόλις 15 αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος.