Τους περίπου 20.000 φτάνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς την ίδια ώρα Κροατία, Σερβία και Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι σφραγίζουν τα σύνορα.

Ads

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα:

– Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα
– Στον Ελαιώνα 1.200
– Στο Σχιστό 1.200
– Στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες
– Στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη όπου 4.000 άνθρωποι παραμένουν εκεί με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά.

Ads

Στα νησιά

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού.

Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hot spot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν  στη Λέσβο. Περίπου 700 άτομα αποβιβάστηκαν το μεσημέρι στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης από τα πλοία του Λιμενικού Σώματος και Βουλγαρικό σκάφος της δύναμης της Frontex.

Στη Χίο παραμένουν 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στον προαύλιο χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας έχουν βρει κατάλυμα 680 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο αναμένονται αύριο με το πλοίο της γραμμής 560 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Μυτιλήνη.

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου 80 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Στα Γρεβενά, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες .

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έφτασαν την Πέμπτη με λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά.

Το προηγούμενο βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού.

Δείτε τον χάρτη με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΕ:

image