Περιορισμούς στις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό βάζει το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα αποφάσισε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Ads

Η σχετική απόφαση προβλέπει αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τις εκδρομές αυτές με το σκεπτικό ότι υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που αδυνατούσαν να καλύψουν το κόστος συμμετοχής τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων.

Τα εν λόγω ορίζονται σε διευκρινιστική απάντηση που έδωσε ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος στα τέλη Νοεμβρίου ύστερα από σχετικό ερώτημα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας. Η εγκύκλιος βασίζεται σε υπουργική απόφαση από τις 6 Μαρτίου 2017.

Πάντως κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο:

Ads
  • εκπαιδευτικών ανταλλαγών
  • αδελφοποιήσεων σχολικών μονάδων
  • εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων
  • προγραμμάτων διεθνών οργανισμών
  • συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις
  • προσκλήσεων από σχολεία της ομογένειας

Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο «για μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα. Όμως για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το υπ. Παιδείας». Επομένως δεν επηρεάζονται οι μετακινήσεις μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Erasmus.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ 

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αλλά και από την Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή Βασίλη Κικίλια. 

«Η κατάργηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών στο εξωτερικό των παιδιών και κυρίως το σκεπτικό της, δείχνει την Ελλάδα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή και απομονωμένη. Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτή και σίγουρη για την εαυτό της, πρωταγωνίστρια», σχολίασε  μέσω twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ενημερωτικά πάντως ακόμα και στην ανατολική Γερμανία μπορούσες να ταξιδέψεις, μετά τα 60», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.