Το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης περιμένει σήμερα από το EuroWorking Group, που θα συνεδριάσει στο Ελσίνκι, η κυβέρνηση.

Ads

Την απόφαση για εκταμίευση των δόσεων θα επισημοποιήσει το Eurogroup της 16ης Ιουνίου, όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χθες, Τετάρτη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorking Group, σήμερα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα ικανοποίησε όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε εν συνεχεία να ενημερωθούν σχετικά τα κοινοβούλια που πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση των χρημάτων. Εντός των επομένων 24ωρων, αναμένεται να δοθεί η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, που συνεδρίασε χθες, αλλά ανέβαλε τις αποφάσεις περιμένοντας το τελικό κι επίσημο  ok από τη σημερινή συνεδρίαση των θεσμών.

Μετά την έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια, θα συνεδριάσει το ΔΣ του ESM για την τελική απόφαση της εκταμίευσης.

Ads

Όπως έχουν αναφέρει κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών η δόση των 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στην Ελλάδα περίπου στις 20 Ιουνίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ ώς τον Σεπτέμβριο. Θα έχει προηγηθεί απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία αναβλήθηκε λόγω της εκκρεμότητας με τα προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι «εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές». Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα, εκτίμησε ο υπουργός. «Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», κατέληξε.

Η ΕΚΤ παίρνει θέση για το χρέος

Στο μεταξύ με το θέμα της αξιολόγησης να λήγει από ότι φαίνεται οριστικά, για πρώτη φορά η ΕΚΤ τοποθετήθηκε δημοσίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με το Βloomberg ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό κανάλι France 24, υποστήριξε ότι «ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, παρόλο που αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος».