Την περικοπή κατά  ¼ της βουλευτικής αποζημίωσης τους, αλλά και τον αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή τους στις εργασίες της Κοινοβουλίου, αποφάσισε η Βουλή κατά των Νίκου Μιχαλολιάκου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Ηλία Κασιδιάρη μετά τις χυδαίες αναφορές τους κατά των μουσουλμάνων βουλευτών που εκλέγονται στην Θράκη.

Ads

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όσο και όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καταδίκασαν την συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για κήρυγμα μίσους και μισαλλοδοξίας, ενώ τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω αυστηροποίησης του κανονισμού της Βουλής απέναντι σε απαράδεκτες ναζιστικές και φασιστικές συμπεριφορές.

Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε ανατριχιαστικά τα όσα ακούστηκαν από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τους βουλευτές της Θράκης, ενώ έκανε λόγο για στρατηγική έντασης από την πλευρά της ΧΑ και πρόσθεσε ότι υπάρχει κλιμάκωση της ακραίας συμπεριφοράς της και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά ή να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

«Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να βρίσκεται υπό ομηρία, να σιωπά, να κάνουμε συμψηφισμούς, να εθελοτυφλούμε, να δίνουμε άλλοθι, ασυλία στο μίζερο, εμπαθή, ρατσιστικό λόγο της Χρυσής Αυγής. Αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψουμε. Είναι σαφέστατο, ότι μέσα από τη στρατηγική της έντασης αποσκοπούν να σπείρουν διχασμό και μίσος και να δημιουργήσουν εμφύλιες διαμάχες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ads

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι μειονοτικοί βουλευτές θα πρέπει, όχι απλώς να τιμώνται που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά να τύχουν και μιας σαφής πολιτικής και ηθικής υποστήριξης από το σύνολο των Ελλήνων Βουλευτών, ώστε να μην αποτολμήσει κανείς ξανά σε αυτή την αίθουσα, να μιλήσει για κατασκόπους και πράκτορες».

Λίγο πριν την απόφαση της Βουλής, οι χρυσαυγίτες Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος επιδόθηκαν σε νέο παραλήρημα.

Συγκεκριμένα, ο Κασιδιάρης επιτέθηκε με πρωτοφανείς εκφράσεις κατά των μουσουλμάνων βουλευτών και χαρακτήρισε παράνομη την παρουσία τους στη Βουλή.

«Ο Ερντογάν είπε ότι οι τέσσερις είναι δικοί του, αλλά δε με ενδιαφέρει τι λέει ο Ερντογάν που είναι ένας παράφρονας δικτάτορας. Σημασία έχει τι πράττουν οι συγκεκριμένοι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές. Το Σύνταγμα λέει ότι οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος. Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να αντικρίζουμε βουλευτές του εθνικού κοινοβουλίου να ενδύονται την τουρκική σημαία και να λατρεύουν τον Κεμάλ. Οι βουλευτές εκπροσωπούν το έθνος και το έθνος έχει πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος για να ξεριζώσει την ημισέληνο από την Ελλάδα. Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να υπάρχουν μέσα στην ελληνική Βουλή βουλευτές που ενδύονται την τουρκική σημαία και λατρεύουν το σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ».

Χριστοδουλοπούλου: Προκλητικό η Χρυσή Αυγή να επικαλείται το Σύνταγμα

Στον χρυσαυγίτη απάντησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας ότι κάνει κήρυγμα μισούς και έχει ναζιστικό λόγο.

«Κάνετε μόνιμα κήρυγμα μίσους και μισαλλοδοξίας σε βάρος και των βουλευτών που αναφερθήκατε αλλά και όλων των άλλων που υπάρχουν στο κοινοβούλιο. Δεν επιτρέπονται οι προτάσεις συμψηφισμού επειδή κάποιος είπε κάτι κάποτε. Ο ναζιστικός λόγος είναι καταδικασμένος, αυτό που σας λέω! Είναι προκλητικό η χρυσή Αυγή να επικαλείται το Σύνταγμα.»

Νωρίτερα ο Κασιδιάρης είχε αντιπαράθεση με την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τον χρόνο στον οποίο θα μιλούσε, αλλά και για το γεγονός ότι τον εγκάλεσε η αντιπρόεδρος της Βουλής επειδή αποκάλεσε το Νίκο Βούτση κομματικό εγκάθετο.

«Έχετε καταργήσει το Σύνταγμα, έχετε καταργήσει την νομιμότητα, θα καταργήσουμε και τον κανονισμό της Βουλής; Μην επιχειρείτε καινούργιο πραξικόπημα ο κανονισμός μου δίνει 20 λεπτά για να μιλήσω. Μπορεί η διάσκεψη των προέδρων να καταργήσει τον κανονισμό; Θα φέρετε και την αστυνομία να με κατεβάσει από το βήμα; Να είστε λίγο σοβαρή. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι θεωρεί ύβρη την άποψή μου ότι ο πρόεδρος της Βουλής λειτουργεί ως κομματικός εγκάθετος. Και την άλλη μέρα έρχεται στην ολομέλεια της Βουλής και λέει στον Αθανασίου «άι στο διάολο» και θεωρεί το κομματικός εγκάθετο ύβρη. Εσείς μετατρέπετε την αίθουσα της Βουλής σε χαμαιτυπείο και σε καφενείο όταν ο ένας βουλευτής λέει τον άλλον γαϊδούρι και βρώμα και θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια.

Είναι μόνιμη πρακτική να μας επιβάλλεται πρόστιμα και αποβολές λες και είμαστε στο γυμνάσιο αλλά αυτά δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο στην απόλυτα νόμιμη πολιτική δράση της χρυσής Αυγής».

Παραληρηματικός  και ο Ηλιόπουλος

Παραληρηματικός ήταν και ο λόγος του βουλευτή Ηλιόπουλου, ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του επετέθη στους μουσουλμάνους βουλευτές

«Εμείς όταν ακούμε τον εθνικό ύμνο σηκώνεται η τρίχα μας πως θα σηκωθεί η τρίχα των άλλων που έχουν πίσω τους τον Κεμάλ και την τουρκική σημαία. Καληνύχτα σάπιο πολιτικό σύστημα ζήτω η Αιώνια Ελλάς. Η χρυσή Αυγή θα συνεχίζει να καταγγέλλει και να λέει όχι στο ξεπούλημα της πατρίδας μας. Η απόφαση που παίρνετε είναι παράνομη και δε μας ενδιαφέρει καθόλου».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς, έκανε λόγο για «ναζιστικό μόρφωμα», τονίζοντας ότι τεκμηριωμένα πια έχει χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «συνεχίζει να εγκληματεί και να προωθεί ναζιστικές ιδεολογίες που τις κρύβει από θρασυδειλία πίσω από τον εθνικισμό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, μίλησε για απαράδεκτο, καταδικαστέο και μεμπτό επεισόδιο και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτή η απαράδεκτη αντιδεοντολογική συμπεριφορά».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για κήρυγμα μίσους, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ανθελληνισμού». «Η ανεκτικότητα, όταν ασκείται πέρα από τα όρια, μπορεί να οδηγήσει σε κατάλυση της Δημοκρατίας. Δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ η Δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Η στάση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, πέρα από απαράδεκτη είναι και επικίνδυνη. Αυτή την περίοδο, με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και του τουρκικού εθνικισμού, ρίχνει νερό στο μύλο του Ερντογάν όταν χαρακτηρίζει ένα βουλευτή, Τούρκο πράκτορα», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Θέλω να δηλώσω το σεβασμό μου στους 4 Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές που κοσμούν το ελληνικό κοινοβούλιο», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι να προστατεύσουμε τη δημοκρατία χωρίς αστερίσκους και οφείλουμε να επιβάλουμε αυστηρά μέτρα απέναντι στον μισαλλόδοξο λόγο της Χρυσής Αυγής, χωρίς να έχουμε την ψευδαίσθηση συνετισμού της», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης.

«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Αυτοί που προσκυνούν την ναζιστική σημαία ισχυρίζονται ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.