Σημαντικές περικοπές σε επιδόματα και παροχές ατόμων με αναπηρία, προβλέπει ο νέος κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας. 

Ads

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννη Βαρδακαστάνη, στο Σκάι 100,3, άμεσα επηρεάζονται τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, τα άτομα με αυτισμό, μεσογειακή αναιμία, διαβήτη, όσοι πάσχουν από AIDS, αφού τα ποσοστά μειώνονται σε βαθμό τέτοιο που βρίσκονται οριακά μέσα στα πλαίσια για να δικαιούνται προνοιακά επιδόματα και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τόνισε ακόμα ότι ζητήθηκαν οι απόψεις των αναπήρων για το νέο κανονισμό εκτίμησης αναπηρίας, αφού προηγουμένως αυτός είχε συνταχθεί. 

Μιλώντας επίσης στο σταθμό του Σκάι η Αθηνά Δρέττα, γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσαρμονίες, οι οποίες – όπως είπε θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για οριζόντια μείωση επιδομάτων. 

Ads

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την κατάρτιση του νέου κανονισμού είπε ότι τα ποσοστά αναπηρίας καθορίζονται από το υπουργείο Εργασίας και όχι από τους επιστήμονες και τόνισε πως δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις που εμφανίζουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας. 

«Ημέρα οργής κατά της υποκρισίας εκείνων που ομνύουν δήθεν στο βωμό της αλληλοαποδοχής, αλλά στην πραγματικότητα σπρώχνουν με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές τους, τις ευπαθείς ομάδες στο κοινωνικό περιθώριο της ακραίας φτώχειας», χαρακτηρίζει τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Προσώπων με Αναπηρία ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε δήλωσή του τονίζει ότι «ο δημοσιονομικός οδοστρωτήρας των τροϊκανών ισοπεδώνει όσους δεν μπορούν να αντισταθούν. Καύσιμη ύλη τους, οι αδύνατοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ανάπηρα πρόσωπα της κοινωνίας».

«Όταν μηχανεύεσαι και τις πιο εκτρωματικές διαδικασίες για να περικόψεις ακόμα και τα πιο πενιχρά επιδόματα των 250 ευρώ ”φορτώνοντας” ολοκληρωτικά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της αναπηρίας στην ελληνική οικογένεια, επιδεικνύεις το πραγματικό σου απεχθές βλέμμα του αποκλεισμού», υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει, «δεν έφταναν οι αναστολές του Νόμου για τις προσλήψεις των αναπήρων, δεν αρκούσαν οι περικοπές χιλιάδων κοινωνικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν όταν το αναπηρικό κίνημα είχε κινηματικά χαρακτηριστικά τώρα έρχεται και η περικοπή των ”φτωχών” επιδομάτων».