Ένα περίεργο γαϊτανάκι συνομιλιών, που φέρονται να έχουν καταγράψει κοριοί, αποκαλύπτει το Mega, επικαλούμενο την κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καταγγελίες του. Πρόκειται για μέρος από συνομιλίες που υπάρχουν σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία του περασμένου Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Σύμφωνα με το Mega, ο Γιάννης Πανούσης κατέθεσε συνομιλίες που φέρονται να αφορούν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται πότε ακριβώς, πως και με ποιον τρόπο καταγράφηκαν αυτές οι συνομιλίες, όπως και για ποιο σκοπό. Ως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με τις διασυνδέσεις με την τρομοκρατία παρουσιάστηκε ο Πάνος Λάμπρου, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατήγγειλε «απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησής», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ως συνεργάτης του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επαφές με τους κρατούμενους στο πλαίσιο των καθηκόντων του». 

Ads

Σημειώνεται πως οι συνομιλίες που παρουσιάστηκαν αφορούν την περίοδο που φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων βρίσκονταν σε πολυήμερη απεργία πείνας για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, των αντιτρομοκρατικών νόμων και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν επαφές ώστε να τερματιστεί η απεργία πείνας, καθώς η υγεία των φυλακισμένων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση όπως ανέφεραν οι γιατροί. Τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοινώσεις του είχε ζητήσει επανειλημμένα τον τερματισμό της απεργίας καθώς όπως σημείωνε «κάποια από τα αιτήματα των κρατουμένων αντιστοιχούν σε εξαγγελμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

Ο Γιάννης Πανούσης, στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το Mega, φέρεται να κατονόμασε δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, τα οποία, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, διαπραγματεύονται με τα φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς.

Ακολουθεί μέρος των συνομιλιών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από το Mega 

Ads

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: Θα τα δούμε όλα. Θα τα δούμε νομοθετικά: Σάββα Ξηρό, DNA, αποφυλακίσεις, όλα
Μέλος Πυρήνων: Τίποτα δεν κάνατε ακόμα.

Σε άλλη συνομιλία, μερικές ημέρες αργότερα, το ίδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί και πάλι με το μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς για το ίδιο θέμα και για το λόγο που δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις:

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είμαστε μόνο εμείς. Υπάρχει και ο «υπερυπουργός», και αυτός δεν είναι δικός μας
Μέλος Πυρήνων: Καλά κάναμε τότε που του είχαμε βάλει τη βόμβα…

Σε τρίτη συνομιλία, το μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς» επιτίθεται στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:

Μέλος Πυρήνων: Μας κοροϊδέψατε ρε! Τί ήταν αυτό που κάνατε; Ήταν αυτά που είχαμε πει; Μας κοροϊδέψατε!

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση συνομιλιών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως ο Γιάννης Πανούσης «θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ’ αυτού μοιράζει «διαλόγους» στα μέσα ενημέρωσης, τονίζει η Όλγα Γεροβασίλη.».

«Πρέπει ακόμα να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιη ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης».

ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαίες και προσβλητικές οι καταγγελίες Πανούση

«Ο κ.Πανούσης κατέθεσε σήμερα στη δικαιοσύνη μετά από προτροπή της κυβέρνησης.
Είχε προλάβει να δώσει συνέντευξη σε ουκ ολίγα ΜΜΕ, προσπαθώντας να εμπλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορίες αστυνομικής μυθοπλασίας. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένας πρώην υπουργός δημοσιοποιεί εκ των υστέρων τόσο σοβαρές καταγγελίες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του και προσθέτει:

«Ανεξάρτητα, όμως, από τους λόγους αυτής της «καθυστέρησης», θέλουμε να τονίσουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι κατηγορίες περί δήθεν διασύνδεσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία δεν είναι απλώς αστείες, αλλά χυδαίες και προσβλητικές και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοιες».