Mια νέα πρωτοτυπία επεφύλαξε η “Λίστα Πέτσα” για κάποιους περιφερειακούς σταθμούς. Τα ποσά που προβλέπει για τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς σε Δράμα, Μεσσηνία, Λασίθι, οι οποίοι αναθέτουν μέρος της παραγωγής του προγράμματος στο κανάλι συμφερόντων Βρυώνη-Φουρθιώτη Epsilon με έδρα το Περιστέρι, δεν φτάνουν στους τρεις σταθμούς αλλά στο Epsilon ! 

Ads

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες που  υπάρχουν, η κυβέρνηση ανέθεσε τα ποσά της καμπάνιας “Μένουμε σπίτι” όχι στους σταθμούς που εκπέμπουν σε κάθε Περιφέρεια αλλά στην εταιρία παραγωγής, στην οποία αναθέτουν μέρος του προγράμματος. Έτσι οι ιδιοκτήτες των σταθμών a.Epsilon Κρήτης (Λασιθίου), a.Epsilon Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμας) και a.Epsilon ΝΕΤ (Μεσσηνίας) ενημερώθηκαν ότι τα ποσά που τους αναλογούν εισέπραξε η εταιρία συμφερόντων Βρυώνη-Φουρθιώτη. 

Η αποτυχημένη απόπειρα του Εpsilon το 2019

Όμως η υπόθεση αυτή έχει βάθος καθώς στο παρελθόν μέσω των εν λόγω περιφερειακών σταθμών το κανάλι της Αττικής Εpsilon, είχε επιχειρήσει τον Απρίλιο του 2019 να αποκτήσει, πλαγίως, πανελλαδική εκπομπή αφού το πρόγραμμα των σταθμών περιοριζόταν ουσιαστικά στην αναμετάδοση του Εpsilon. Για το λόγο αυτό είχε παρέμβει το ΕΣΡ και είχε επιβάλλει πρόστιμο 300.000 ευρώ και προσωρινή αναστολή λειτουργίας στο Epsilon της Αττικής για την παράνομη μετάδοση του τηλεοπτικού της προγράμματος εκτός της προβλεπόμενης περιφερειακής ζώνης με το αιτιολογικό της  «απουσίας αυτονόμου προγράμματος και την συνολική ανάθεση της παραγωγής και της διαχείρισης του προγράμματος αυτού σε τρίτους φορείς».

Ads

Το περιστατικό αυτό μαρτυρά το “διάτρητο” σύστημα με το οποίο έγινε η διαχείριση της Λίστας Πέτσα, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τα μητρώα που τηρούν το ΕΣΡ και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τα ΜΜΕ που λειτουργούν νόμιμα και με βάση την έδρα τους αλλά αυθαίρετα, χωρίς να διασφαλίζει δηλαδή ότι τα ποσά θα εισπράξουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των μέσων, όπως έχει επισημάνει εξαρχής το tvxs.gr 

Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη, ποιες “παρένθετες” εταιρίες έχουν εισπράξει παράνομα, για λογαριασμό ΜΜΕ που δεν τους ανήκουν, τεράστια ποσά της καμπάνιας, προκειμένου να αποφευχθεί η δέσμευση των ποσών λόγω χρεών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία των πραγματικών ιδιοκτητών, όπως δηλαδή συμβαίνει σε κάθε ελληνική εταιρία που συναλλάσσεται με το δημόσιο.