Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία καλεί τον εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμο Αναστασιάδη να καταβάλει στο Δημόσιο πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και η οποία θα καθαρογραφεί τον Οκτώβριο, αποφάσισε να επικυρώσει το πρόστιμο εις βάρους του Αναστασιάδη, για αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος ύψους 4.973.500 ευρώ, το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Η αίτηση με την οποία αναίρεση, απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία «σέρνεται» από το 2007 και αφορά στις καταθέσεις του εκδότη και της συζύγου του στην τράπεζα BNP Paribas.

Ads

Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από έρευνα στις εν λόγω καταθέσεις (στις 20 Ιουλίου 2007) ύψους 2.486.000 ευρώ, αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό, ο οποίος ανοίχτηκε στην ίδια τράπεζα (23 Ιουλίου 2007) όπου και κατατέθηκαν 2.487.500 ευρώ.

Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2013, ο έλεγχος έδειξε ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων του Αναστασιάδη και για τον λόγο αυτό καταλογίστηκαν εις βάρος του.

Σημειώνεται ότι ο εκδότης έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, εντός Ελλάδας, αλλά και ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν πρόκειται να αλλάξει ο καταλογισμός του προστίμου των 4.973.500 ευρώ.