Συνολική περιουσία 60 δις ευρώ διαθέτουν 505 Έλληνες, οι οποίοι μάλιστα είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 20% σε σχέση με το 2012. Πάνω από 8.000 εκτιμάται πως είναι οι πολίτες που έχουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τμήματα private banking.

Ads

 
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών 2.678 άτομα διαθέτουν μετοχές που ξεπερνούν σε αξία το 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Wealth-X και τη UBS που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με την Credit Suisse ο μέσος πλούτος της χώρας μας ανά ενήλικο βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα 76.000 ευρώ.
 
Σημειώνεται πως η χώρα με την υψηλότερη περιουσία ανά ενήλικο είναι η Ελβετία, όπου ο προσωπικός πλούτος φτάνει τα 380.000 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία και η Νορβηγία. Η μέση περιουσία ανά ενήλικο στην Ευρωζώνη εκτιμάται λίγο πάνω από τα 150.000 ευρώ, με το Λουξεμβούργο να είναι ψηλότερα φτάνοντας τα 250.000 ευρώ.
 
Σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως αυτές ανέρχονται σε 100 δις, ενώ άλλες πηγές, όπως το «ARTE» αναφέρουν πως μόνο στην Ελβετία οι καταθέσεις των Ελλήνων ανέρχονται σε 200 δις ευρώ.
 
Συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 41% του παγκόσμιου πλούτου. Κυρίως όπως αναφέρεται επενδύουν κατά 22% σε ακίνητα, 15% σε μετοχές, 15% σε εταιρικά ομόλογα ενώ διατηρούν ένα 13% σε ρευστά διαθέσιμα.
 
Οι επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα αγγίζουν το 8%, σε νομίσματα το 7% και σε χρυσό το 6%. Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για έργα τέχνης, ακριβά ρολόγια και κλασικά αυτοκίνητα ενώ απώλειες καταγράφουν οι επενδύσεις σε αθλητικές ομάδες.