Σε «πειραματόζωα ιδιωτικοποίησης» θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ τους εργαζόμενους στην Υγεία και τους κατοίκους της Ροδόπης, μέσα από την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδρύματος Νιάρχος για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου της Κομοτηνής, που θα αντικαταστήσει το σημερινό «Σισμανόγλειο».

Ads

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν πρόσφατα κατά την συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου κατατέθηκε η τροποποίηση της σύμβασης – που είχε ψηφιστεί το 2018 – με την οποία, το νέο νοσοκομείο, από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μετατρέπεται σε Ιδιωτικού Δικαίου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε μόνο τα κόμματα, αλλά και τους κατοίκους της Ροδόπης, φυσικά και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Ο κόσμος είναι θορυβημένος καταρχήν από το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε απολύτως καμία ενημέρωση, ενώ, η αλλαγή του νομικού καθεστώτος ούτε καν υπονοήθηκε, ακόμη και στην τελευταία παρουσίαση του νοσοκομείου στην τοπική κοινωνία, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στο Tvxs.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιάννης Τζουγκρανάς. «Στις τόσες διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις ολοι διαβεβαίωναν ότι το νοσοκομείο θα μείνει δημοσίου δικαίου. Άλλα ακούγαμε μέχρι σήμερα, άλλα σχέδια πραγματοποιούνται. Θεωρούμε ότι μας εξαπάτησαν», μας λέει.

Ads

Προσθέτει, ότι από τη στιγμή που το υπουργείο έχει άπλετο χρονικό περιθώριο μέχρι να χτιστεί το νοσοκομείο, «να μας τεκμηριώσει, τόσο σε μας τους εργαζομένους του νοσοκομείου, όσο και στην κοινωνια της Ροδοπης, για ποιο λόγο πιστεύει ότι θα λειτουργήσει καλύτερα ως ιδιωτικού δικαίου». Αντίθετα, «μέσα σε μια νύχτα και ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες είχαν ψηφίσει θετικά το 2018, ως αντιπολίτευση, κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή με το Ίδρυμα Νοιάρχος, και ήταν δημοσίου δικαίου τότε, τώρα ξαφνικά έρχονται και λένε ότι θα το κάνουν ιδιωτικού δικαίου».

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι «παραμένει» δημόσιο το νοσοκομείο και ότι το νομικό καθεστώς αφορά «απλώς» σε «μοντέλο διοίκησης», δεν εφυσηχάζει τους εργαζόμενους. «Θέλουμε ενημέρωση για το τι πρέπει να περιμένουμε. Θέλουμε να έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Αν και θα έπρεπε να μας ενημερώσουν και να συζητήσουμε πριν ψηφίσουν την τροπολογία. Δεν είμαστε πειραματόζωα».

Ανησυχία και για τις εργασιακές σχέσεις

Υπενθυμίζεται, ότι οι εργαζόμενοι θέτουν και ζήτημα εργασιακών σχέσεων, φοβούμενοι ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα τους επηρεάσει και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Σε πρόσφατη συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου, η γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Ντικούδη, σημείωσε, όπως το μετέφερε η ΕΡΤ: «Ζήσαμε τι σημαίνει να υπάρχουν ιδιώτες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Είχαμε τον εργολάβο με μικρούς μισθούς και δύσκολες συνθήκες εργαζόμενους. Υποστηρίζουμε λοιπόν το δημόσιο χαρακτήρα, τη δημόσια δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των Ροδοπαίων σ’΄αυτό το Νοσοκομείο που θα προκύψει. Αυτή είναι η δική μας θέση και αυτή η θέση προκύπτει από το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο Σύνταγμα αναφέρει ότι η υγεία είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες δωρεάν και καθολικά. Όσον αφορά στις δικές μας εργασιακές σχέσεις: Πώς θα γίνει; Πώς θα μεταφερθούν; Τι καθεστώς θα υπάρξει; Κανένας δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει. Εμείς στηρίζουμε το προηγούμενο καθεστώς, ένα Νοσοκομείο Δημόσιο. Αυτή είναι η θέση μας και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.»

Να σημειωθεί, ότι το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία της Ροδόπης από την λειτουργία του νοσοκομείου τους ως επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εμπεριέχεται σε μια πρώτη μορφή μέσα στην ίδια την τροπολογία που ψηφίστηκε. Έτσι, εκτός του ότι το νέο νοσοκομείο Ροδόπης μετατρέπεται σε Ιδιωτικού Δικαίου, η κυβέρνηση, στο ίδιο νομοσχέδιο με την τροποποίηση της σύμβασης, εξαιρεί τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλότρων), στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, που προβλεπόταν σε προηγούμενη σύμβαση του Δημοσίου με το Ιδρυμα Νιάρχος. Τι σημαίνει αυτό;

Οπως το έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας το τροποποιητικό νομοσχέδιο, η ΝΔ βάζει τους ιδιώτες στη δημόσια υγεία, μετατρέπει το νοσοκομείο Κομοτηνής από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού και ανατρέπει την πολιτική αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων στην παραγωγή ραδιοφαρμάκων ώστε «να μην έχουμε ανάγκη κανένα ιδιώτη να εκβιάζει».

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ως ΝΠΙΔ οι υγειονομικές μονάδες δεν υποχρεώνονται να  στελεχώνονται από εργαζόμενους και επιστήμονες δημόσιους υπαλλήλους, αλλά από συμβασιούχους, δεν είναι υπόχρεες σε δημόσιο λογιστικό σύστημα και σύστημα προμηθειών, ενώ επιτρέπεται να «συναλλάσσονται» με εργολάβους στη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα, αλλά και με μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις. Πλήττεται, δηλαδή, άμεσα το μέλλον των θέσεων εργασίας του προσωπικού του Νοσοκομείου Κομοτηνής, αλλά και η προοπτική εργασίας σε νέους γιατρούς, ερευνητές κι επιστήμονες ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τους ιδιώτες. 

Σε ό,τι αφορά στην ακύρωση, από τη ΝΔ, της δωρεάς των τεσσάρων μηχανημάτων παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων, οι ίδιοι πηγές εκτιμούν, ότι καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια σε συνθήκες πλήρους εξάρτησης από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Και μάλιστα με πολύ υψηλό κόστος. Η σκανδαλώδης αυτή επιλογή, της ακύρωσης των τεσσάρων μηχανημάτων παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων, προφανώς προς όφελος του ιδιώτη μονοπωλιακού προμηθευτή που εκβιάζει επί χρόνια το δημόσιο και κερδοσκοπεί με ζεστό κρατικό χρήμα, ενισχύει έναν βασικό στόχο της ΝΔ: την εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω της ιδιωτικοποίησης  του δημόσιου συστήματος υγείας, εις βάρος των εργαζόμενων, των ασθενών και των οικογενειών τους.

Τέλος, ακόμη μία πτυχή που αναδείχθηκε από τη συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, είναι και το ότι μέχρι στιγμής, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει το παλιό.