Η διαγραφή Αντώναρου ανέκοψε μεν την φόρα της αμφισβήτησης, δεν τερμάτισε όμως και τον υπόγειο εμφύλιο στη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο, δε, ανέδειξε την βαθιά και μακρά σύγκρουση μεταξύ σαμαρικού και καραμανλικού μπλοκ – μια σύγκρουση, που στην φορτισμένη “περίοδο Novartis” βρίσκει ως τοξικό σημείο αναφοράς το πρόσωπο του αντιπροέδρου του κομματος Αδωνι Γεωργιάδη.

Ads

Ως εκ τούτων, και με δεδομένη την συνεχιζόμενη απροθυμία πολλών μετριοπαθών και καραμανλικών στελεχών της ΝΔ να υπερασπιστούν τον Αδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis και, μαζί, και την προσωπική επιλογή Μητσοτάκη να καλύψει πλήρως τον αντιπρόεδρό του, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολλαπλή και παρασκηνιακή επιχείρηση πιέσεων προς ενεργοποίηση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή.

Σ’ αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιστρατευτεί τόσο πρόσωπα που θεωρούνται εσωκομματικοί δίαυλοι όσο και μέσα ενημέρωσης – κυρίως ιστοσελίδες – προσκείμενες στην ηγεσία της ΝΔ αλλά και στην πλευρά Σαμαρά, που εγκαλούν τον πρώην πρωθυπουργό ότι η σιωπή του πλήττει την ενότητα του κόμματος. Προφανής στόχευση των πιέσεων αυτών είναι να τοποθετηθεί δημόσια ο Κώστας Καραμανλής στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά και καταδικάζοντας τα προσκείμενα στον ίδιο στελέχη που άσκησαν ή ασκούν δημόσια κριτική στον αντιπρόεδρο.

Το μήνυμα Καραμανλή, μέσω συνεργατών του, ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασε προσωπικές του και μόνον απόψεις, δεν θεωρείται από την ηγεσία της Περιαιώς αρκετό και είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία συνεχώς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός “λίαν συντόμως” θα δώσει συνέντευξη με την οποία θα τοποθετείται προσωπικά υπέρ Μητσοτάκη και υπέρ της ενότητας του κόμματος.

Ads

Από την πλευρά Καραμανλή, και τουλάχιστον προσώρας, οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται, οι πιέσεις όμως κλιμακώνονται πολλαπλά παίρνοντας και την μορφή δημόσιων επιθέσεων κατά του πρώην πρωθυπουργό. Χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” και του σάιτ liberal.gr που απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας της ΝΔ, καθώς και της ιστοσελίδας antinews που εκφράζει την πλευρά Σαμαρά. Τα εν λόγω δημοσιεύματα κάνουν ευθείες αναφορές στα σενάρια περί υπόγειας συμμαχίας του Κώστα Καραμανλή με το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα και τον εγκαλούν για υπονομευτική για την παράταξη σιωπή.

“Μίλα Κώστα! Διότι αν δεν μιλάς εσύ, τότε μιλάν αυτοί και στα «φορτώνουν» σαν να είναι δικά σου”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο του liberal.gr, στο οποίο προστίθεται: “ Η αγορά βοά για το ότι στηρίζεις τον Αλέξη Τσίπρα. Λογικό είναι να λέγονται τέτοια πράγματα, όταν ο Μίμης είναι εκεί που είναι. Όταν ο Προκόπης είναι εκεί που είναι. Κι όταν οι δικοί σου άνθρωποι ξεχνούν ότι πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας…”

“Τελικά ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για τίποτα; Δεν είναι η ώρα να μιλήσει ο Καραμανλής και να μας εξηγήσει τη θέση του για όλα αυτά; Να μας πει βρε αδερφέ γιατί η φαρμακευτική δαπάνη στις κυβερνήσεις του ξεπέρασε τα 5 δις ευρώ;”, είναι τα ερωτήματα που έθεσε επίσης και το antinews, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στην σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ.

Παρά αυτό το κλιμα πάντως πρόσωπα που συνομιλούν με τον Κώστα Καραμανλή λένε πως πρόθεσή του παραμένει να μην εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση και υπενθυμίζουν ότι στενοί συνεργάτες του αποδοκίμασαν δημόσια τον Ευάγγελο Αντώναρο και στήριξαν τον Αδωνι Γωεργιάδη. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποιος μάλιστα φρόντισε να κάνει γνωστό πως πριν τοποθετηθεί δημόσια είχε συναντηθεί και με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ειδικά για τον τελευταίο, ωστόσο, πηγές της Πειραιώς σημειώνουν πως επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην Β’ Αθήνας, ως εκ τούτου η στήριξή του στον Αδωνι Γεωργιάδη ερμηνεύεται περισσότερο ως προσπάθεια σύναψης εσωκομματικής συμμαχίας παρά ως έκφραση της θέσης Καραμανλή…