Μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του στα περίχωρα της Δαμασκού καθηλώνοντάς τον, σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα χειρουργεία, δεν μπόρεσε ποτέ να σταθεί στα πόδια του ή να χρησιμοποιήσει τα χέρια του.

Ads

Εδώ και 10 μέρες, ο Γιούσεφ, ζει σε μια σκηνή στην προβλήτα Ε1, στο λιμάνι του Πειραιά. Περιμένει να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γερμανία.

Η οικογένεια του συγκέντρωσε όσα χρήματα είχε και τα έδωσε στους διακινητές για να τον οδηγήσουν στην Γερμανία. Εκεί βρίσκονται δύο συντοπίτες του, θύματα του εμφυλίου, που νοσηλεύονται σε κέντρο αποκατάστασης. Ελπίζει οι Γερμανοί γιατροί να τον βοηθήσουν να στήσει ξανά τη ζωή του.

Μέσα από δύσβατα μονοπάτια, βουνά και αφιλόξενη γη, φτάνει στα τουρκικά παράλια. Το επικίνδυνο ταξίδι συνεχίστηκε μέχρι τη Μυτιλήνη. Φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά, έμαθε ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Όμως δεν χάνει την ελπίδα και χαμογελά.

Ads

Τα εμπόδια είναι μεγάλα αλλά όχι ανυπέρβλητα, λέει στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ηλία Κούκο. Μπορεί να μην ξέρει η επόμενη μέρα τι θα φέρει, όμως ο 20χρονος Γιούσεφ, έχει μάθει να παλεύει και θα συνεχίσει, ώσπου να βγει νικητής.

Δείτε το ρεπορτάζ της Σόνιας Φίλη για την ΕΡΤ: