Στην Αθήνα βρίσκεται ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ήδη ο κ. Στάινμπρουκ έχει γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
 

Ads

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Στάινμπρουκ επανέλαβε πως πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα ώστε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Ο Γερμανός πολιτικός έκανε λόγο για μέτρα τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για συνταξιούχους, για μισθωτούς οι οποίοι χάνουν το 30 και 40% των εισοδημάτων τους.
 
«Και γι’ αυτό ακριβώς», πρόσθεσε, «και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα».
 
Ο κ. Στάινμπρουκ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα καθώς αυτή είναι «άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες όσο και από το εξωτερικό».
 
«Απλά και μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης μέσα στα πλαίσια θεμελιωδών αλλαγών που γίνονται παγκοσμίως». «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, και πραγματικά θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλετε. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε», κατέληξε ο κ. Στάινμπρουκ.

image
 
Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία έχει υπάρξει στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ ως υπουργός Οικονομικών του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες την περίοδο 2005-09. Θεωρείται ότι χάρη στους χειρισμούς του η Γερμανία είχε τις λιγότερες δυνατές οικονομικές απώλειες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008. Σήμερα ευαγγελίζεται μία διαφορετική πολιτική από αυτήν που έχει επιλεγεί για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο πως «δεν λέει την αλήθεια» όταν δεσμεύεται πως «δεν θα δοθεί ούτε σεντ στην Ελλάδα». Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες πως επέλεξαν, στο ξέσπασμα της κρίσης, να μην δώσουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές που θα απέτρεπε τις επιθέσεις στην Ευρωζώνη.

Ads

Συνάντηση με το Γιάννη Στουρνάρα

Για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα των εσόδων, των δαπανών και της κοινωνικής πολιτικής, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τον υποψήφιο για την καγκελαρία του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόματος (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης.

image

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «σήμερα είχαμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε τον υποψήφιο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κ. Στάινμπρουκ. 

Τον ενημερώσαμε, όλο το οικονομικό επιτελείο, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης να επαναφέρουμε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Του αναλύσαμε, επίσης, τις πολιτικές που εφαρμόζουμε κυρίως όσον αφορά στον τομέα των εσόδων, των δαπανών και της κοινωνικής πολιτικής. 

Του αποδείξαμε πώς εμείς ως οικονομικό επιτελείο, που προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, μπορούμε και συνεργαζόμαστε με άψογο τρόπο».

Διαβάστε επίσης: Η προίκα της Αθήνας στον Στάινμπρουκ