Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε η αστυνομία τις γειτονιές στο Κουκάκι με αφορμή τις ανακαταλήψεις δύο κτιρίων στις οδούς Ματρόζου 45 και Παναιτωλίου 21.

Ads

Ομάδες αντιεξουσιαστών ανακατέλαβαν τα δύο κτίριο και ανάρτησαν πανό στις ταράτσες, ύστερα από πορεία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Κουκάκι ενάντια στις εκκενώσεις καταλήψεων. 

Τα ΜΑΤ και τα κανάλια πήραν θέσεις περίπου μετά από μια ώρα από τις ανακαταλήψεις και σε ένα ακόμη τηλεοπτικό σόου σε ζωντανή μετάδοση ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης αρχικά στο κτίριο της οδού Ματρόζου. Χρησιμοποίησαν τροχό για να κόψουν μια λαμαρίνα που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο και ενώ από πάνω οι καταληψίες τους έριχναν μπογιές και ό,τι άλλο έβρισκαν. Τελικά, μετά από μια ώρα τα ΜΑΤ κατάφεραν να «αλώσουν» το κτρίο. 

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί επεισόδια, όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ακολούθησε κυνηγητό στα γύρω στενά με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και τον κόσμο της γειτονιάς να αποδοκιμάζει τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε ανακοίνωση της αστυνομίας γίνεται λόγος για πέντε συλλήψεις, 3 άνδρες και 2 γυναίκες, εκ των οποίων ένα ανήλικο άτομο, και 9 προσαγωγές. Σημειώνεται πως μετά την επιχείρηση στη Ματρόζου ακολούθησε επιχείρηση στην οδό Παναιτωλίου όπου εκεί συνελήφθησαν πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες.

Ads

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, οι δυνάμεις της αστυνομίας χτύπησαν πολύ κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό εάν έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται και η απρόκλητη επίθεση κατά των συγκεντρωμένων

image

image

image

Η ανακοίνωση των αντιεξουσιαστών μετά τις συμβολικές ανακαταλήψεις: 

«Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας.Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους. Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους.Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση. Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία.Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος.

Μαζί με δεκάδες συντρόφια από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, που χωρίς αυτόν καμιά κατάληψη δεν θα ήταν δυνατή, παίρνουμε πίσω τα σπίτια της κοινότητας με στόχο να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες, να επαναλειτουργήσουν οι δομές αλληλεγγύης και να ξαναβρούν έδαφος σχέσεις ελεύθερες από την πατριαρχία τον ρατσισμό και την ιεραρχία. Να ανοίξουν ξανά τα σπίτια στην γειτονιά και στο κίνημα με εκδηλώσεις, γλέντια και αγώνες. Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια, συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Εργαζόμαστε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα και αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών. Η κάλυψη των βασικών αναγκών πρέπει να είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους και όχι ένα εργαλείο στα χέρια των αφεντικών ώστε να μας βάζουν το δίλημμα υποταγή ή εξαθλίωση».