Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ από την Άγκυρα κι ο Πάνος Καμμένος από την Ικαρία ανταλλάσσουν νέα ρητορικά πυρά, το τουρκικό λιμενικό επιδίδεται στον συνήθη «κλεφτοπόλεμο» στα ανοιχτά της Χίου, και οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά αυξάνονται σταθερά υπενθυμίζοντας στην Αθήνα και στην Ευρώπη τα ασύμμετρα όπλα του Ερντογάν.

Ads

Εν ολίγοις, το σκηνικό θερμότητας στα ελληνοτουρκικά συντηρείται και τροφοδοτείται σταθερά, την ώρα που στο σκληρό υπόβαθρο της έντασης κλιμακώνεται το «παζάρι» ισχύος μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Ουάσιγκτον: Οι εικόνες από την αυτοκρατορική υποδοχή Πούτιν στην Άγκυρα έκαναν τον γύρο του κόσμου εν είδει μηνύματος του Ερντογάν προς την Δύση, η Τουρκία παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι σε 16 μήνες παραλαμβάνει τις πρώτες συστοιχίες των ρωσικών πυραύλων S-400, και το ρωσοτουρκικό πυρηνικό deal ήρθε να επισφραγίσει το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ.

Πίσω από αυτά τα μηνύματα, ελληνικές διπλωματικές πηγές «διαβάζουν» την νέοοθωμανική στρατηγική Ερντογάν – την στρατηγική μετατροπής της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη με προς ανατολάς πλέον, και όχι ευρωπαϊκό, προσανατολισμό, και με άμεσο στόχο την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους στο υπογάστριό της.

Εντός αυτής της στρατηγικής η ένταση στα ελληνοτουρκικά είναι, κατά τις ίδιες πηγές, ένα χρήσιμο εργαλείο πίεσης και αντιπερισπασμών, όχι όμως και προτεραιότητα της Άγκυρας. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι η διαρκής θερμότητα δεν μπορεί να οδηγήσει και σε «εξ ατυχήματος υπερθέρμανση», όπως λέει χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η γραμμή της Αθήνας παραμένει στο τρίπτυχο «ψυχραιμίας, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας, εάν και όπου χρειαστεί».

Ads

Την κατεύθυνση αυτή έδειξε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχειρώντας να εντάξει στο εν λόγω πλαίσιο ισορροπίας και τις παρεμβάσεις του υπουργού Άμυνα Πάνου Καμμένου. «Η δική μας στάση, σε ό,τι αφορά την Τουρκία,», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «είναι στάση πολιτική, είναι στάση εμβληματική, είναι στάση που πάντα αφήνει περιθώρια συζήτησης, περιθώρια διαλόγου. Όμως, όταν η Τουρκία ξεπερνά συγκεκριμένα όρια, πρέπει να γίνεται σαφές ότι θα λαμβάνει τις απαντήσεις που της οφείλονται».

Αναφερόμενος ειδικά, δε, στην επίμαχη δήλωση Καμμένου ότι ο Ερντογάν είναι «τρελός», είπε ότι επρόκειτο για μια συνομιλία off the record και όχι επίσημη τοποθέτηση, για να προσθέσει:  «Όταν οξύνεται μία κατάσταση, είναι δεδομένο ότι μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μία και ρητορική κλιμάκωση. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, να πέσουν οι τόνοι, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα διμερή και διεθνή ζητήματα».

Διπλωματικές αποστάσεις από την ρητορική Καμμένου πήρε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για «προσωπικό ύφος», αλλά τονίζοντας παράλληλα πως κάθε πολιτικός οφείλει να είναι προσεκτικός σε διατυπώσεις.

Ως προς την ουσία της ελληνοτουρκικής φόρτισης ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η «Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο στο Αιγαίο γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να τον κερδίσει», και επεσήμανε: «Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και θέλει να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, γι’ αυτό και προσπαθεί να διατηρεί συνεχώς ένταση, και με τον τρόπο αυτό να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αμφισβητήσει, αυτά που μας δίνει χωρίς καμία επιφύλαξη το διεθνές δίκαιο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, το υστερόγραφο της ημέρας ήρθε όμως να βάλει και πάλι ο Πάνος Καμμένος. Από την Ικαρία όπου βρισκόταν και μιλώντας σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ο υπουργός Άμυνας κάλεσε σε «εγρήγορση του συνόλου του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε έναν εχθρό, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω κι ένα χιλιοστό. Οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε»…