Τη… χρυσή τομή των μέτρων που θα κρατησουν μεν το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο αλλά δεν θα «πνίξουν» την Ελλάδα αναζητούν απόψε στο δείπνο των Βρυξελλών οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ads

Το δείπνο αποτελεί και την κορύφωση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα – διαβουλεύσεων που, σύμφωνα με το Reuters, στοχεύουν στην εξεύρεση εκείνου του μίγματος μέτρων που δεν θα εκτροχιάσει ούτε την αξιολόγηση, αλλά ούτε και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο.

«Οι γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα»

«Οι Γερμανοί και άλλες χώρες προειδοποιούν την Κομισιόν ότι οι όροι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε να κρατήσουν το ΔΝΤ εντός προγράμματος», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, «οι Γάλλοι υποστηρίζουν την ελληνική θέση ότι τα μοναδικά κριτήρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να είναι εκείνα που ήδη περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο».

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο η Γερμανία δεν έχει εγκαταλείψει την πάγια θέση της για πλήρη και ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια – ακόμη κι εκείνο της παραμονής του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου -, λόγω των υψηλών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό και, κατ’ επέκταση, την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων και μεγάλων περικοπών στο ασφαλιστικό.

Η κόντρα μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ εντοπίζεται στο ύψος του δημοσιονομικού κενού και στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να πετύχει πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.

Ο Πολ Τόμσεν, με το περίφημο άρθρο του στις 11 Φεβρουαρίου προσδιορίζει τα εν λόγω μέτρα ακόμη και στα 9 δις έως το 2019 βάζοντας τον πήχη σε ύψος που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται εντελώς εκτός των συμφωνηθέντων στο τρίτο Μνημόνιο.

Τσακαλώτος: Δεν κατανοούμε το ΔΝΤ…

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποίησε ακόμη «η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχή ολοκλήρωση το ελληνικού προγράμματος».

Αντίστοιχη προειδοποίηση απηύθυνε και άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters επισημαίνοντας:
«Εάν μπούμε τώρα σε έναν κύκλο συζήτησης για το εάν θα ολοκληρωθεί ή όχι η αξιολόγηση, θα οδηγηθούμε σε μια φάση αβεβαιότητας λίγο ως πολύ ίδια με εκείνη της περσινής χρονιάς… Κι αυτό σημαίνει απώλεια της εμπιστοσύνης και εκροές κεφαλαίων»…