«Οι μεγάλοι ηγέτες οφείλουν να μετρούν τα λόγια τους και να σέβονται την ιστορία», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Ads

«Λέμε προς τους γείτονές μας και ιδίως προς τη γειτονική Τουρκία ότι ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται μεγάλοι πολιτικοί είναι να μετράνε τα λόγια τους και κυρίως να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος και η πολιτειακή τους οντότητα εξαρτάται από το σεβασμό του πολιτισμού και της ιστορίας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός, τότε κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον δεν μπορεί να απαιτεί το σεβασμό ούτε των Ελλήνων, ούτε της ΕΕ, ούτε της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο Ερντογάν κατά την πρώτη προεκλογική ομιλία του από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης μίλησε για την καταστροφή της πόλης επιρρίπτοντας ευθύνες στους Έλληνες στρατιώτες.

Ads

«Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε σε αυτή την ωραία πόλη είναι από τους Έλληνες στρατιώτες που έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν. Μην κοιτάζετε που λένε ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Τα πιο μεγάλα χτυπήματα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή τα έκαναν αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτισμένο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και στον τομέα της ΑΟΖ

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram» ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας τόνισε στην Τουρκία ότι «οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο». Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία έχει, όχι μόνον οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία, για τις τρεις χώρες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «ο τρόπος οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θ’ αποτελέσει και ένα γενικότερο προηγούμενο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου αναφορικά με αυτή την οριοθέτηση».