Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στην επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον εγκαλούσε για την παρουσία του στην εκδήλωση για τη συγκρότηση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε κι αυτή με επιστολή, η δημοσιοποίηση της οποίας έχει και πλούσιο παρασκήνιο. Επί της ουσίας πάντως ο Προκόπης Παυλόπουλος «ενημερώνει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έχει πλήρη συναίσθηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και του τρόπου υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος. 

Ads

Η επιστολή Παυλόπουλου

«Κύριε Πρόεδρε, 

Έλαβα την επιστολή σας και διάβασα με προσοχή τις προσωπικές σας απόψεις, όπως διατυπώνονται σ’ αυτήν.

Ads

Από το περιεχόμενο – διότι αυτό πρωτεύει – της ομιλίας μου στην οποία αναφέρεσθε, προκύπτει σαφώς ότι έχω πλήρη συναίσθηση, θεσμική και πολιτική, του πλαισίου των αρμοδιοτήτων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Και συνακόλουθα, του τρόπου αποτελεσματικής υπεράσπισης, από την πλευρά μου, του Εθνικού Συμφέροντος.

Με εκτίμηση,
Προκόπιος Παυλόπουλος»

image

Το παρασκήνιο της απαντητικής επιστολής

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε το απόγευμα την απαντητική επιστολή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η προεδρία δεν γνωστοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής σημειώνοντας ότι «επαφίεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η κοινοποίησή της».

Αρχικά το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή με τις διαρροές από τη Χαριλάου να λένε ότι αυτό έπρεπε να γίνει από την προεδρία. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Προεδρίας ανέφεραν ότι είναι θέμα και ευθύνη του κ. Βενιζέλου να δημοσιοποιήσει ή όχι την επιστολή. Στην ερώτηση τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ δεν δημοσιοποιήσει την επιστολή οι ίδιοι κύκλοι απαντούσαν: «αναρωτηθείτε το γιατί».

Κατόπιν τούτων το ΠΑΣΟΚ έδωσε την επιστολή στη δημοσιότητα σημειώνοντας: «οι επιστολές δίδονται στην δημοσιότητα καταρχάς από τον αποστολέα τους. Επειδή όμως στο μεταξύ διατυπώθηκαν διάφορες δημοσιογραφικές υποθέσεις για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δίδεται η απαντητική επιστολή στη δημοσιότητα από τον παραλήπτη της λόγω του θεσμικού και δημόσιου χαρακτήρα της αλληλογραφίας αυτής, αλλά και προκειμένου να αποφεύγονται περιττές και εσφαλμένες υποθέσεις περί του περιεχομένου της».