Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία επίσημη συνάντηση που εξελίχθηκε σε κόντρα των δύο προέδρων για τη Λωζάνη, τη Θράκη και τα μεγάλα εθνικά θέματα μπροστά στις κάμερες. 

Ads

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας ομόλογός του, ενθυμήθηκε αρχικώς, την προηγούμενη, 65 χρόνια πριν, επίσκεψη Ανώτατου Άρχοντα από τη γείτονα στη χώρα μας. Και συνέχισε διαβεβαιώνοντας για την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να μείνει ιστορική η σημερινή επίσκεψη, για τις σχέσεις των δύο λαών και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «την οποίαν εμείς οι Έλληνες ευνοούμε», διαβεβαίωσε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, με την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή πορεία είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Συνεπώς, «είμαστε εδώ για να σάς σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε ‘γέφυρα φιλίας’, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η ‘πόρτα’ και το ‘παράθυρο’ της Τουρκίας προς την Ε.Ε.», είπε ο Έλληνας Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ομόλογό του.

Ads

Όμως, συμπλήρωσε, είναι «αυτονόητο» ότι για να πετύχουν οι στόχοι αυτοί, αλλά λόγω και της Ιστορίας της Ελλάδας αλλά και της ιδιότητάς της ως κράτους -μέλους της Ε.Ε., προϋπόθεση είναι «ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός όλου του Διεθνούς Δικαίου (…) όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αυτονόητες προϋποθέσεις για τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. αλλά και για κάθε υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας την ειλικρίνεια ως συστατικό στοιχείο της φιλίας.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Τι θέλει ο Ερντογάν από την Αθήνα;

Ερντογάν: Στη συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες

Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

«Αν κοιτάξουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι γύρω στα 18.000 δολάρια, ενώ στη Δυτική Θράκη ο αριθμός είναι γύρω στα 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει απαραίτητη στήριξη στον τομέα των επενδύσεων για τους εκεί ανθρώπους και υπάρχει μια διάκριση εκεί. Στην Τουρκία δεν μπορείτε να δείτε μία τέτοια εφαρμογή εναντίον των Ρωμιών πολιτών. Δεν υπάρχει η παραμικρή διάκριση σε ό,τι αφορά τους χώρους προσευχής. Στη Δυτική Θράκη όμως δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη «τουρκική» να γράφει σε μία πινακίδα ενός σχολείου ή κάποιου συλλόγου. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλάω για επικαιροποίηση (της Συνθήκης της Λωζάνης), εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όσον αφορά στη θρησκευτική ηγεσία της μειονότητας ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τα ακόλουθα: «Υπάρχουν προσπάθειες που καταβάλλονται για να διορίζεται ο αρχιμουφτής των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, όχι από τους μουφτήδες που εκλέγουν τα μέλη της μειονότητας, αλλά από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως γνωρίζετε, η επιτροπή αυτή αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια στην Ιερά Σύνοδο, είπα στον Πατριάρχη να μου δώσει κάποια ονόματα για να δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια και να συμπληρώσουμε το κενό που υπάρχει. Και δώσαμε τουρκική ιθαγένεια στα ονόματα που δόθηκαν από τον Πατριάρχη, τα οποία έγιναν μέλη της Ιεράς Συνόδου. Στη Δυτική Θράκη όμως είναι ένα θέμα που συνεχίζεται και επί της θητείας μου, και εξακολουθεί να μην μπορούν οι ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτήν την περίπτωση ότι βρίσκεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης; Από εδώ συμπεραίνουμε ότι δεν εφαρμόζεται η συνθήκη αυτή».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε: «Όταν αποχωρήσατε εσείς από το ΝΑΤΟ, εμείς σας στηρίξαμε να γίνεται ξανά μέλος. Αν το είχαμε εμποδίσει εμείς τότε δεν θα μπορούσατε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερμηνεία χρήζουν οι Συνθήκες, όχι αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, επανέλαβε ο Προκόπης Παυλοπουλος

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.