Το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, ξενοφοβία που ο Αντώνης Σαμαράς προβάλλει στον προεκλογικό του λόγο, αλλά και η δήλωση Τσίπρα ότι δε θα καταργηθεί το κυνήγι απασχολούν τον σημερινό τύπο, που εξετάζει τις επικοινωνιακές πολιτικές των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας στο κυνήγι της ψήφου. Το νέο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και οι αλλαγές ισορροπιών που φέρνει είναι επίσης στα θέματα της ημέρας.

Ads

Με τίτλο «Βοήθα, Παναγιά μου…» κυκλοφορεί η σημερινή Αυγή, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του στη βιβλιοθήκη του δημάρχου Φιλιατών, ο οποίος αντικρίζοντας την εικόνα της Παναγίας είπε «αυτές οι εικόνες δε θα κατέβουν ποτέ». «Αποκούμπι στην Παναγία φαίνεται να αναζητεί πλέον ο Αντ. Σαμαράς, καθώς όλες οι στρατηγικές επιλογές και οι τακτικές κινήσεις για να ακυρώσει τη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα στις εκλογές πέφτουν στο κενό», σχολιάζει η εφημερίδα. «Νωρίτερα, κατ’ ουσίαν ο υπηρεσιακός υπουργός Γκ. Χαρδούβελης, λειτουργώντας ως Γραφείο Τύπου της Ν.Δ., επανέφερε στο προσκήνιο την κινδυνολογία, ισχυριζόμενος ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, κανένας, ούτε οι τράπεζες, θα αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου», συνεχίζει.

image

Εγκλωβισμένος σε ψυχροπολεμικά επιχειρήματα περασμένων εποχών και σε θρησκοληψίες είναι ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. «Στις περιοδείες του ανεβάζει κι άλλο τους τόνους κινδυνολογίας, επικαλούμενος όλους τους πιθανούς αλλά κι απίθανους κινδύνους στην περίπτωση που έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσπάθησε να συνδέσει πάλι την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με το μεταναστευτικό, σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα, γράφει η εφημερίδα. Ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει ξεκινήσει και ο Μελισσανίδης, ο οποίος σε ρόλο… ρυθμιστή και με αφορμή την αντιπαράθεση για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφια, κινεί τα νήματα της επίθεσης από ΜΜΕ, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

image

Με κεντρικό τίτλο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κάλπης» κυκλοφορούν τα σημερινά Νέα, τα οποία βλέπουν ανοίγματα ευκαιρίας και υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής στις προεκλογικές εκστρατείες των δύο βασικών αντιπάλων για την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Ως παραδείγματα παρουσιάζει τη δήλωση Σαμαρά περί εικόνων, και στην αντίπερα όχθη τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν θα καταργηθεί το κυνήγι. Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας με τίτλο «Ραντεβού στα τυφλά», αναφέρεται: «Σε φαρσοκωμωδία κινδυνεύουν να εξελιχθούν οι εκλογές, με τους δύο μονομάχους είτε να ρητορεύουν για τις ιερές εικόνες είτε να κάνουν δηλώσεις υπέρ του κυνηγιού. Τη στιγμή που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πυροβολούν τη χώρα και οι δανειστές στέλνουν συνεχώς σκοτεινά μηνύματα για την επόμενη μέρα, οι διεκδικητές της εξουσίας παραδίδουν μαθήματα ψηφοθηρίας». «Είναι προφανές ότι αυτό δενμπορεί να συνεχιστεί: οι εκλογές δεν είναι φθηνές υποσχέσεις και εξυπνακίστικα τηλεοπτικά σποτάκια. Είναι πάνω από όλα διάλογος – και διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Οι ψηφοφοροι καλούνται σε ραντεβού στα τυφλά με την αυριανή εξουσία», καταλήγουν Τα Νέα.

image

Η πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές συνθλίβει τα μικρά κόμματα, γράφει Το Έθνος. Σύμφωνα με τα στοιχεία τριών μετρήσεων που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο νέος διπολισμός όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του 2012 και τις ευρωεκλογές, διεμβολίζουν το σύνολο των κομμάτων. Τα τελευταία τους χαρτιά, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, ανοίγουν οι ηγέτες των κομμάτων στην προσπάθειά τους να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και να διεμβολίσουν τους αντίπαλους σχηματισμούς. Τη θεωρία της χαμένης ψήφου προβάλλουν στη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό ο Αντ. Σαμαράς κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο μίλησε για την αντιπαράθεση δύο κόσμων. Στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι η αποφυγή λαθών που θα μπορούσαν να τρομάξουν ψηφοφόρους του κέντρου και η προώθηση μιας τακτικής καθησυχασμού των Ευρωπαίων εταίρων, αναφέρει η εφημερίδα.

image