Πλήθος κόσμου και πολλοί νέοι παρακολούθησαν χθες βράδυ, την εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καταπολέμηση της ανεργίας που διοργανώθηκε στην Πάτρα με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου.

Ads

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση» έγραψε το site pelop.gr της εφημερίδας Πελοπόννησος, ενώ η πρωτοβουλία είχε ήδη από χθες το πρωί συγκεντρώσει τη προσοχή νέων, πολιτών και επιχειρηματιών, σύμφωνα με το τοπικό best.gr

Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν το Επιμελητήριο  Αχαΐας και η πρωτοβουλία Patras IQ, μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο Δημοσθένης Πολύζος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Δημήτρης Καραβίδας διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Ειρήνη Μαρίνου προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Πελοποννήσου, ο Θεόδωρος Τσούμπελης γεν. γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος Διευθύνων σύμβουλος της Armakadi (extra virgin olive oil & oil products), Νεφέλη Πολίτη – Στεργίου συνεργάτης  της IRIDA LABS, ενώ τον συντονισμό είχε ο Θανάσης Κούστας ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ο Στέλιος Κούλογλου  χαρακτήρισε ως «στρατηγική ήττα» της Ελλάδας την  φυγή πολλών ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό και πρόσθεσε ότι είναι γι΄ αυτό αναγκαίο να παρουσιαστούν, εργαλεία χρηματοδότησης και ιδέες για την επιχειρηματική  δραστηριοποίηση των νέων και την παραμονή τους στη χώρα. Παρουσίασε ακόμη μια έκδοση – οδηγό χρηματοδοτικών προγραμμάτων εκτός ΕΣΠΑ, για νέους επιχειρηματίες και ερευνητές, για προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για γεωργούς, για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, κ.ά.

Ads

Από το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο πρόεδρός του κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, έφερε ως παράδειγμα την ετήσια έκθεση Patras IQ η οποία στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας με τις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και άλλες δράσεις που έχουν αγκαλιαστεί από τους νέους και την ερευνητική κοινότητα.

Συνέντευξη στο Κόκκινο Πάτρας

Στην συνέντευξη του στο Κόκκινο Πάτρας, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε  μεταξύ των άλλων:

Σκέφτηκα ότι πέρα από τα λόγια πρέπει να κάνουμε και κάποια πράγματα συγκεκριμένα για την ανεργία και ιδίως της νεανική ανεργία και το πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ώστε να σταματήσει αυτή η στρατηγική ήττα για τη χώρα, δηλαδή η πραγματικότητα που θέλει πάρα πολλά φωτισμένα μυαλά ν’ αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Σε αυτά τα πλαίσια έχω ξεκινήσει μια από σειρά από δράσεις που σκοπεύουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Υπάρχουν μια σειρά από προγράμματα, όχι ΕΣΠΑ, που δεν είναι γνωστά στο ελληνικό κοινό.

Ξεκίνησα από μια μεγάλη ημερίδα στις Βρυξέλλες και μετά τα παρουσιάζω στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το δεύτερο κομμάτι αφορά την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, δηλαδή συνεταιρισμούς και διάφορες επιχειρήσεις που αφορούν όλη την παραγωγική βάση, από την ενέργεια μέχρι τις Τράπεζες. Αυτός ο τομέας στην Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και λόγω της κρίσης και δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα ούτε η νομοθεσία δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί. Παρουσιάζω λοιπόν τέτοιες επιχειρήσεις για να ρίξω την ιδέα.

-Παράλληλα μαθαίνουμε ότι αναλαμβάνετε και μια πρωτοβουλία που αφορά την κλωστική κάνναβη, καθώς και αυτή που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτό πώς μας αφορά άμεσα;

Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και σας το προαναγγέλλω σήμερα το θέμα της κλωστικής κάνναβης και της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς. Η κλωστική κάνναβη είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που ξεριζώθηκε στα πλαίσια του «πολέμου εναντίον των ναρκωτικών», ενώ στην πραγματικότητα από τα πανιά των πλοίων, τα σχοινιά, ρούχα και οτιδήποτε άλλο γίνεται από αυτή. Η χώρα μας κλιματολογικά είναι ιδανική για την παραγωγή της και πρέπει να το ξεκινήσουμε, είναι ένας τομέας που μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στις εξαγωγές.

Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτή είναι μια εκστρατεία που ξεκινάει από τις Βρυξέλλες στις 23 Φεβρουαρίου. Συγχρόνως έχει υπάρξει και η κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι πολύ ισχυρό αντίδοτο για διάφορες παθήσεις από το γλαύκωμα και την σκλήρυνση κατά πλάκας μέχρι για την αντιμετώπιση των συνεπειών των χημειοθεραπειών.

Είναι ένας φοβερά αυξανόμενος κλάδος στην Ευρώπη και την Αμερική όπου λέγεται ότι θα είναι το «διαδίκτυο» του 21ου αιώνα. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπάρχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην Ιταλία ο στρατός θα καλλιεργεί ο ίδιος μαριχουάνα για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ στην Γερμανία  έχει ενταχθεί στην ιατρική ασφάλεια, προκειμένου να συνταγογραφείται και θα καλύπτεται από τα Ταμεία.

-Υπάρχει ένα θέμα της διάχυσης της πληροφορίας από όσα γίνονται στις Βρυξέλλες, που μας αφορούν και ποτέ δεν φθάνουν εδώ, στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά κάποιο τρόπο αυτό το κενό διαπίστωσα και θέλησα να το καλύψω. Ο κόσμος πλέον δεν αρέσκεται στα μεγάλα λόγια. Το θέμα είναι να κάνεις κάτι, να δώσει πρακτικές οδηγίες. Πιστεύω ότι και μια θέση εργασίας είναι πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Κι ένας  άνεργος είναι πάρα πολλοί άνεργοί. Ό,τι κάνουμε, είναι να ανοίγουμε τρύπες σε αυτό τον κορσέ της λιτότητας και της ύφεσης με όλα αυτά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην χώρα και τα οποία έχουν προκαλέσει πολλές τραγωδίες και μας εμποδίζουν να είμαστε ευτυχισμένοι.

-Τι γίνεται με το τηλεοπτικό πεδίο της χώρας; Καταγγέλλεται ένας ιστός διαπλοκής που μέσω των ΜΜΕ επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα. Πόσο αυτό σχετίζεται και με την υπόθεση της δημοπράτησης των αδειών;

Τη διαπλοκή στα ΜΜΕ δεν την είχε επικαλεστεί πρώτη η Αριστερά αλλά ο πατέρας του νυν προέδρου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τονίσει την σχέση που υπάρχει μεταξύ ΜΜΕ κι επιχειρηματιών και τον τρόπο που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την πραγματικότητα. Είναι ένα φαινόμενο πολύ σοβαρό, που στην Ελλάδα οδήγησε σε σοβαρές ήττες. Για παράδειγμα τα ΜΜΕ έχασαν την είδηση του 21ου αιώνα ότι θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Εάν υπήρχε ένα Μέσο που θα το είχε πει, θα ήταν σήμερα βασιλιάς.

Στην Ελλάδα έχει διατηρηθεί ένα εντελώς άναρχο τοπίο στο οποίο τα κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες, γιατί η κυβέρνηση θέλει να τα έχει στο χέρι. Το τοπίο είναι άναρχο και μέσα σε αυτό οι «καταφερτζήδες» επιχειρηματίες καταφέρνουν να επιβιώνουν παρότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, τα περισσότερα, δεν είναι βιώσιμα. Η πίτα είναι μικρή και τα Μέσα είναι πολλά. Πρέπει να υπάρξουν κάποιοι καθαροί κανόνες του παιχνιδιού και αντικειμενικοί, που να μην ευνοούν τη μια ή την άλλη κυβέρνηση και οι καλύτεροι να κάνουν καλά τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς να παίζονται τέτοια παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των πολιτών.

-Πολύς λόγος γίνεται για τις 4 μόνο άδειες που προτίθεται να δώσει οι κυβέρνηση. Υπάρχουν αντιδράσεις από τους καναλάρχες και ο φόβος ότι θα κλείσουν κάποιοι σταθμοί. Εσείς αυτόν τον αριθμό τον βλέπετε λογικό;

Στην Πορτογαλία που είναι μια χώρα αντίστοιχη με την Ελλάδα σε πληθυσμό και οικονομική επιφάνεια, υπάρχουν 2 ιδιωτικά κανάλια, δύο δημόσια και ένα περιφερειακό κάτι σαν την ΕΤ3. Στην χώρα μας έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση όπου είναι περισσότερα τα κανάλια. Δεν είναι εύκολο να κλείσεις κανάλια ειδικά σε περιόδους ανεργίας. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην τήρηση κάποιας τάξης και του να διατηρηθούν οι  θέσεις εργασίας και να μην κλείσουν σταθμοί.

-Από τη δική σας εμπειρία η ελληνική φωνή ακούγεται στο Ευρωκοινοβούλιο;

Η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη χρονιά λόγω της κρίσης μέχρι το καλοκαίρι, άρα θέλαμε δεν θέλαμε ακουγόταν η Ελλάδα, όχι με καλό τρόπο συχνά. Δεχθήκαμε επιθέσεις που σε μεγάλο βαθμό ήταν άδικες από τα βασικά συστημικά ΜΜΕ. Η μάχη που δώσαμε ήταν άνιση αλλά δεν ήταν και καλά οργανωμένη, γι’ αυτό και ηττηθήκαμε.

Ηττηθήκαμε στο κομμάτι της ανατροπής της λιτότητας στην Ευρώπη και συνθηκολογήσαμε και στο κομμάτι του ειδικότερου τομέα της «προπαγάνδας» και των δημοσίων σχέσεων που η άλλη πλευρά  μας κατατρόπωσε, γιατί κι εμείς δεν είμαστε σωστά οργανωμένοι. Τώρα έχουμε δυστυχώς επανέλθει στο επίκεντρο με  το προσφυγικό.

-Υπάρχει ομοψυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών;

Οι Ευρωβουλευτές κινούνται με το πολιτικό κόμμα που ανήκουν, αν δεν ανήκεις κάπου είσαι στην άκρη, χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης όπως το ΚΚΕ, που το έχει επιλέξει ή η Χρυσή Αυγή που δεν την ήθελε κανείς, ούτε καν η Λεπέν που θα στιγματιζόταν. Οι υπόλοιποι κινούνται, κατά βάση, με τις γραμμές της πολιτικής ομάδας τους. Για τον λόγο αυτό η ΝΔ, δυστυχώς, τηρεί μια στάση που περισσότερο συμβαδίζει με τις θέσεις της κυρίας Μέρκελ ή αντίστοιχα των πολυεθνικών.

Αυτό έγινε σαφές και την προηγούμενη εβδομάδα όταν ψηφίσαμε πάνω στην συμφωνία που θα καθορίσει την ζωή μας και αφορά τις υπηρεσίες, από την Υγεία, την εκπαίδευση, τα κοινωνικά αγαθά κ.ά. Γίνεται μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όλων αυτών και δόθηκε μια μεγάλη μάχη για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν αυτές οι ιστορίες, εκεί η ΝΔ ψήφισε εναντίον όλων των τροπολογιών που προσπαθήσαμε να περάσουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνθηκών εργασίας, το επίπεδο των υπηρεσιών.

-Με αφορμή αυτό είπατε και την έκφραση «αν επιστρέψει η ΝΔ προσδεθείτε και μην καπνίζετε». Τι εννοούσατε ακριβώς;

Γι’ αυτό το είπα. Επειδή, λόγω και της κρίσης, έχει αρχίσει και ξεχνιέται, η πολύ πρόσφατη «Πολιτεία» της Νέας Δημοκρατίας. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσαν λοιπόν αυτές οι συμφωνίες. Σε αυτές λ.χ. προσπαθήσαμε να περάσουμε ότι η κάθε χώρα που μπαίνει, πρέπει να σέβεται τους κανονισμούς και τις συμβάσεις για την προστασία των εργαζόμενων.

Η ΝΔ ψήφισε αντίθετα, δεν το δέχθηκε. Θέλανε να περάσουν την εξής απίστευτη ιστορία που αφορά τη Δημοκρατία: Ότι εάν έχει γίνει μια ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης, να μην μπορεί η κυβέρνηση να την αναιρέσει. Μπορεί ένας δήμαρχος ή μια κυβέρνηση να εκλέγεται με αυτό το πρόγραμμα και λέει ότι θέλουμε τα αεροδρόμια πίσω για παράδειγμα. Με βάση την συνθήκη που θέλουν να μας περάσουν, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει. Η ΝΔ ψηφίζει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι το μόνο «Ιερό» πράγματα κόντρα στη βούληση των λαών.

-Το προσφυγικό καίει. Εγκρίθηκαν και τα 3 δισ. για την Τουρκία και δημιουργεί ένα κλίμα ότι θ’ανοίξει τα σύνορα κ.ά. Φαίνεται κάποιοι, όπως η Γερμανία, να του κλείνουν το μάτι, να τον «χαϊδεύουν» τον Ερντογάν…

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία τα έχει κάνει θάλασσα. Όμως δεν είναι ότι στρέφονται εναντίον μας, όπως το σχέδιο που υπήρχε στο μέτωπο της οικονομίας κατά της κυβέρνησης, να μην υπάρξει χαλάρωση και πάρουν θάρρος και οι άλλοι  και ζητήσουν αλλαγή πολιτική. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο εναντίον της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Υπάρχει όμως η λογική ο σώζων εαυτό σωθείτο. Επειδή η κυρία Μέρκελ έχει πρόβλημα εσωτερικό, πολιτικό γιατί έκανε ένα τραγικό λάθος υποτιμώντας το κάλεσμά της «ελάτε όλοι στη Γερμανία» που προκάλεσε νέα κύματα προσφύγων, τώρα έχει βαλθεί να διευθετήσει το πρόβλημα διώχνοντάς το από τα σύνορά της. Και πάλι η γεωπολιτική μας θέση αντί να είναι πλεονέκτημα, είναι μειονέκτημα. Γιατί η Τουρκία μπορεί να ανοίξει τα σύνορα, ενώ εμείς δεν μπορούμε να τα κλείσουμε. Έχουμε βρεθεί σε πολύ μειονεκτική θέση και δεν έχουμε υποστήριξη από την Ευρώπη γιατί ο καθένας κοιτάει το «τομάρι» του σε μια Ευρώπη που καταρρέει.

-Έχουμε όμως και εμείς καθυστερήσει να υλοποιήσουμε κάποιες από τις δεσμεύσεις μας όπως για παράδειγμα τα hot spots…

Ασφαλώς έχουμε καθυστερήσει και έχουμε κάνει λάθη. Ωστόσο είναι τελείως βλακείες αυτά που λέγονταν ότι εμείς φέραμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Δεν έχουν καμία βάση. Στην πραγματικότητα είναι το μεγαλύτερο κύμα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρόσφυγες είναι σαν το νερό ό,τι και να κάνει θα έρθουν γιατί προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως ήταν φανερό εδώ και μήνες ότι θα μας χρησιμοποιούσαν ως αποδιοπομπαίο τράγο για να μην τους δώσουμε προσχήματα και δεν το κάναμε. Τρέχουμε τώρα την τελευταία στιγμή.

Καθυστερήσεις επίσης υπήρξαν και λόγω της κακής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης για την αξιοποίηση πόρων για τους πρόσφυγες. Και εκεί έχουν γίνει λάθη. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι στις «αλλαγές του καιρού» και να καταλαβαίνουμε πού παίζεται το παιχνίδι. Τους έλεγα τι εννοείτε, όταν μας λέτε ότι δεν προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα; Μέχρι που το είπε Βέλγος λέγοντας: Πνίξτε τους. Επειδή αυτό δεν πιάνει, το γύρισαν και τώρα λένε ότι δεν τους ταυτοποιείτε. Σε πόσες ώρες θέλετε να το κάνουμε αυτό; Το κάνουμε εμείς άμεσα, τους λέω. Μετά τι θα τους κάνετε; Αφού δεν τους θέλετε; Αυτό είναι το εξοργιστικό.

Κατηγορούν την Ελλάδα για τα hot spots, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μια συμφωνία του Σεπτεμβρίου για την αφομοίωση 160.000 προσφύγων προς τις χώρες της Ε.Ε. και αυτοί έχουν δεχθεί μέχρι τώρα 300-400 άτομα. Δεν καταφέρονται εναντίον των χωρών που δεν δέχονται τον κόσμο, αλλά καταφέρονται κατά της Ελλάδας, προσχηματικά, για να δικαιολογήσουν στους δικούς τους το πόσο θάλασσα τα έχουν κάνει.

-Ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους για το Ασφαλιστικό. Αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες κ.ά. Αυτή την ιστορία πώς τη βλέπετε να εξελίσσεται;

Το Ασφαλιστικό ήταν μια ωρολογιακή βόμβα. Στα παρασκήνια όλοι οι πολιτικοί λένε ότι κανείς δεν τόλμησε να το αγγίξει. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση το άγγιξε και προσπαθεί να το επιλύσει και λόγω των υποχρεώσεων του καλοκαιριού που υπέγραψαν άπαντες. Κάτι έπρεπε να γίνει και με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο. Όπως είπε και ο Κατρούγκαλος πρέπει να μοιράσουμε δικαιότερα μια μικρότερη πίτα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα δεν μπορούν να τους ευχαριστήσουν όλους, αλλά να ληφθούν με δίκαιο τρόπο. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση. Στο αρχικό σχέδιο υπήρχαν κάποιες αδικίες που πρέπει να διορθωθούν. Θεωρώ θετικό ότι προηγούνται συζητήσεις και δεν κατεβαίνει εξ αρχής ως Νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση διαλόγου.

Εγώ καταλαβαίνω τον κόσμο που αντιδρά αλλά το εξοργιστικό είναι η στάση των κομμάτων, γιατί το καλοκαίρι ο Τσίπρας, με όλες του τις δυνάμεις, διαπραγματευόταν μια καλύτερη συμφωνία και οι άλλοι έκαναν διαδηλώσεις λέγοντας «υπόγραψε, υπόγραψε οτιδήποτε, αρκεί να μείνουμε στην Ευρώπη». Αυτή είναι η συμφωνία, επομένως σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε κι αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση.

-Περνάει το Ασφαλιστικό από τη Βουλή;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Θα περάσει θεωρώ. Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και θεωρώ ότι σε αυτά τα δύο θέματα κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξουν γενικότερες πολιτικές συγκλίσεις, διότι δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν από ένα-δύο κόμματα ή από μια κυβέρνηση. Και το προσφυγικό είναι ένα θέμα που πραγματικά θα το πληρώσουμε όλοι και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.