Επίθεση κατά της κυβέρνησης, για την πρόθεσή της να εφαρμόσει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξαπέλυσε ο Γιώργος Πατούλης.

Ads

«Για την αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μίας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους. Η κυβέρνηση ούτε να το σκεφτεί να φέρει με νόμο μία απλή αναλογική που θα καπελώνει τους αιρετούς από διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στην έναρξη του κοινού συνεδρίου με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Ο Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι με τη θέσπιση ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος «ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των δυνάμεων των άκρων» και αν εφαρμοστεί οι δήμοι «θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία και στη συνέχεια θα έρθει το κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, που δεν είναι άλλη από το να υποκαταστήσει τις αποδυναμωμένες αιρετές διοικήσεις των δήμων, από τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς».
 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέβλεψε ότι αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση «ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί από την αδυναμία διοίκησης των δήμων». Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην αυτοδιοίκηση και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη Βουλή.